Lia Olguța Vasilescu aduce acuzații extrem de grave Guvernului condus de Ludovic Orban, pe care îl arată cu degetul că a făcut afaceri dubioase în timpul epidemiei de coronavirus .

Iar obiectul acestor afaceri au fost tocmai măștile de protecție impuse în spații închise, în acest moment, prin lege, de starea de alertă.

”Preț dublu față de cel al pieței”

”Ce avem noi aici? Premierul Orban certa directorii de spitale că nu vor să achiziționeze măști și echipamente medicale de la Unifarm, pentru că au blaturi cu „firmele de casă”.

Adevărul? Directorii de spitale au refuzat să semneze achiziții de la Unifarm deoarece prețurile măștilor livrate de Unifarm, de exemplu, erau DUBLE decât în farmacii.

DUBLE față de prețul pieței! Și tot ei erau acuzați că fură… Tupeu de tupeu!”, a scris Olguța Vasilescu marți pe Facebook.

În context, trebuie precizat faptul că directorul Unifarm, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19.

Este vorba despre 250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale, cumpărate la începutul lunii martie.

Măști neconforme

Iar echipamentele livrate erau neconforme. În consecință, Directorul Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și al modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract.

Practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract, se arată în referatul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.