Lia Olguța Vasilescu a anunțat

Anunț pentru mii de români! Mai precis este vorba despre locatarii din Craiova care nu vor fi de acord cu reabilitarea termică a imobilului, pe fonduri europene. Primarul Craiovei, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că locatarii care nu sunt de acord cu această reabilitare termică vor fi obligați, printr-o lege apărută la finalul anului 2020, să suporte costurile cu reparațiile imobilului.

Edilul Craiovei a mai spus că există craioveni care nu sunt de acord cu această reabilitare termică deoarece trebuie să plătească 20% din costul investiției.

„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este foarte bine să semneze pentru procedura de reabilitare termică a blocurilor.

Ne-am întâlnit până acum cu toți președinții de asociații. În urma discuțiilor cu dumnealor, dar și cu cetățenii din cartiere, am observat că unii s-au mișcat extraordinar de bine și au obținut semnăturile, în schimb alții nu sunt suficient de interesați și atunci considerăm ca și cetățenii, atunci când merg să achite întreținerea, să pună întrebări legate de acea listă unde să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Reabilitarea, așa cum s-a mai făcut și în mandatul meu trecut, se desfășoară în cam aceleași condiții. Deocamdată asta știm pentru că încă nu au apărut ghidurile. Probabil că partea de cofinanțare a proprietarilor va fi de 20%, va fi o cofinanțare a primăriei și restul din fonduri europene.

Practic, proprietarii vor trebui să suporte doar 20% din costul reabilitării”, a explicat edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, citată de craiovaforum.ro.

Anunț pentru mii de români! Ce presupune reabilitarea termică

Trebuie menționat că lucrările de reabilitate termică presupun lucrări pe exterior, refacerea tavanului subsolului, înlocuirea ușilor de bloc sau a ferestrelor care sunt în proprietate comună, schimbarea conductelor din subsol, schimbarea șarpantei și a ferestrelor sau teraselor din termopan pentru toate apartamentele.

Totuși, în cazul în care  proprietarii au termopane și proiectantul va susține că acestea sunt conforme, nu va mai fi nevoie să achite cofinanțarea în totalitate, ci procentul va fi mai mic.

Craiova, printre orașele codașe în ceea ce privește reabilitarea termică

Lia Olguța Vasilescu a mai spus că orașul pe care îl conduce se află printre orașele codașe în ceea ce privește reabilitarea termică. Totuși, edilul speră ca numărul imobilelor reabilitate termic să crească la 4 mii.

„Este foarte important să avem acest proiect. Suntem unul dintre puținele municipii din țară care au intrat în prima fază cu doar 40 de blocuri în reabilitare, asta pentru că efectiv asociațiile de proprietari nu au înțeles demersurile noastre și nu au putut să îi convingă pe oameni să semneze. În alte orașe stau mult mai bine lucrurile. Eu sper să intrăm cu 4.000 de blocuri în reabilitare termică în următorul ciclu financiar al UE”, a mai spus Vasilescu.

Edilul Craiovei a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe craioveni să-i întrebe pe președinții de asociații unde este lista cu semnături pentru reabilitarea termică a blocului.

”Speram ca proprietarii din toate blocurile din Craiova să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor. Sunt asociații de proprietari unde au semnat toti locatarii, așa cum sunt asociații unde, pana acum, listele de semnături nici nu au ajuns la oameni.

Întreabă-ți președintele de asociație unde e lista pe care trebuie sa semnezi!”, se arată pe pagina de Facebook a fostului ministru al Muncii și actual primar general al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.