"La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depăşit doar de dinarul sârbesc, care a înregistrat pe pieţele financiare cea mai mare depreciere faţă de euro în aceeaşi perioadă", a arătat Safta.

Potrivit acestuia, euro a intrat, încă de anul trecut, pe un trend de depreciere, în special faţă de valutele majore, în primul rând din cauza crizei datoriilor suverane, rămasă încă fără soluţii şi cu risc de contagiune, iar monedele din UE s-au comportat diferit în funcţie de elementele interne ale fiecărei ţări.

"Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la începutul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria şi al disputelor dintre Guvernul de la Budapesta şi FMI; ulterior, pieţele financiare au înregistrat o corecţie, moneda intrând pe o pantă de apreciere, fiind susţinută în ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu instituţiile internaţionale. După primele opt luni ale anului, Forintul marchează cea mai mare creştere faţă de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu începutul lunii ianuarie)", arată comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, în aceeaşi perioadă, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, Guvernul de la Varşovia anticipând o creştere economică de 2,5% în 2012 şi de 2-2,5% în 2013.

Euro s-a depreciat în acest an cu 6,46% faţă de coroana suedeză şi cu 5% faţă de lira sterlină.

"Cehia a păstrat încrederea investitorilor, coroana cehă ‘beneficiind’ de pe urma devalorizării euro şi întărindu-se cu 2,77% faţă de moneda europeană, deşi Cehia este în recesiune", se menţionează în comunicat.

La polul opus al aprecierilor faţă de moneda europeană se află leul. "Moneda naţională a marcat în acest an o depreciere, în special pe fondul mişcărilor de pe scena politică, ajungând la minime istorice în timpul turbulenţelor politice din această vară", precizează Noble Securities.

Potrivit companiei, în pofida unor indicatori economici mai buni decât cei ai altor ţări şi cu toate că BNR a sprijinit moneda naţională prin mecanismele specifice, moneda naţională marchează la 31 august o depreciere de 3,68% în raport cu euro, faţă de luna ianuarie, chiar dacă leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferită.

"Pieţele financiare rămân "sensibile" în 2012 în ceea ce priveşte leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie şi a unor tensiuni politice nerezolvate complet. În contextul actual, ne aşteptăm ca leul să rămână destul de volatil până la sfârşitul anului, în funcţie de evenimente fiind posibilă reluarea scenariului de depreciere şi, respectiv, intervenţie a BNR", a precizat Safta.

În ceea ce priveşte monedele altor ţări din UE care nu fac parte din Zona Euro, analiza arată că în Bulgaria Consiliul Monetar menţine leva la un curs fix în raport cu euro, iar trei ţări (Danemarca, Lituania şi Letonia) participă la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), care presupune parităţi centrale faţă de euro şi cursuri de intervenţie obligatorie, cu marje de fluctuaţie restrânse (care în realitate sunt zero sau apropiate de 0%).

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a deschis sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies deţine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România.
Sursa: Agerpres