Proiectul de lege privind organizarea si functionarea societatilor de investitii financiare (SIF) trebuia sa fie gata la sfarsitul lunii trecute. In cel mai fericit caz proiectul legii va fi finalizat si bun de trimis la Parlament inaintea vacantei de vara. Ceea ce inseamna ca, poate, la toamna va fi adoptata legea.
N-ar fi fost nici un bai daca Ordonanta nr. 26/2002 nu ar fi scos de sub autoritatea sa SIF-urile, lasand aceste institutii sa fie reglementate de acte normative mai vechi decat piata de capital romaneasca. „Noi am spus mereu ca nu e nevoie de o lege speciala pentru SIF-uri, ci erau suficiente cateva articole in Ordonanta nr. 26”, afirma Daniel Manate, purtator de cuvant al SIF Banat – Crisana. Ideea ca aceasta lege si intarzierea adoptarii ei au creat o complicatie inutila este sustinuta si de Adrian Manaila, membru fondator al ANISIF, o asociatie a investitorilor la aceste societati.
Cand vine vorba despre continutul proiectului de lege, criticile curg din toate partile. Cum era de asteptat, reprezentantul ANISIF sustine ca textul actual „nu face decat sa stabileasca drepturile administratorilor”. Daniel Manate nu intelege ce cauta Ministerul de Interne intre initiatorii legii: „ce are de-a face Politia cu piata de capital?”. Implicarea Politiei in acest demers legislativ s-a concretizat, intre altele, cu o prevedere potrivit careia depasirea limitelor de detinere ale unui activ este caz penal. „E un abuz, considera Teodor Mihaescu, presedintele administratorului SIF Muntenia. Adica, daca pretul unor actiuni creste puternic sau daca in loc de dividende primesc actiuni, eu sunt obligat sa vand acele actiuni sau sa ma duc la inchisoare?!”