O nouă categorie de angajați primește prin lege statutul de lucrători în condiții speciale, căpătând astfel dreptul de a ieși mai devreme la pensie.

Este vorba despre cei ce lucrează în unitățile de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane. Legea nu este în deocamdată în vigoare, fiind adoptată tacit de Senat. Penntru a produce efecte, este nevoie ca actul normativ să treacă și e Camera Deputaților, pentru ca ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial.

Trebuie menționat că  cei ce și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă considerate ca având condiții speciale pot beneficia, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de reducerea vârstelor standard de pensionare.

La fel ca în cazul minerilor, de măsura reducerii vârstei de pensionare vor beneficia însă numai cei ce și-au desfășurat activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă. În plus, de reducerea vârstei de pensionare ar urma să beneficieze doar cei ce lucrează în subteran, nu și personalul tehnic, economic și socio-administrativ (TESA) din domeniul prospecțiunilor și explorărilor geologice.

În acest context, trebuie făcută precizarea că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că nu toți cei ce au lucrat în firme de prospecțiuni și explorări geologice pot beneficia de încadrarea activității în grupă specială, ci doar ”personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă”.

Proiectul legislativ privind modificarea Legii pensiilor a fost adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal, care era 30 octombrie 2019.