Senatorul independent Bernie Sanders produce un cutremur de proporții în SUA după ce a pus la cale un proiect de lege care prevede o taxă imensă a averilor celor care susține el  s-ar fi îmbogățit în timpul pandemiei de coronavirus. Make Billionaires Pay Act vizează impozitarea a 731 miliarde de dolari acumulate de 467 miliardari din Statele Unite în perioada martie-august a acestui an.

Senatorul alături de toți cei care au semnat legea au făcut un anunț cutremurător. Ei au susținut că „urmează să-i taxăm pe Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg și acumularea de avere scandalosă a celorlalți miliardari din perioada pandemiei, astfel încât să putem oferi îngrijiri de sănătate tuturor oamenilor noștri.”

Dacă proiectul va deveni lege, atunci Jeff Bezos ar urma să plătească un impozit unic de 42.8 miliarde de dolari, în timp ce Elon Musk va fi taxat cu 27.5 miliarde de dolari.

În lege, se aplică o așa-numită windfall tax, respectiv un impozit perceput pe un profit neprevăzut sau neașteptat de mare, în special unul considerat ca fiind excesiv sau obținut pe nedrept (profiturile de 731 de miliarde de dolari au fost dezvăluite de o analiză realizată de grupul Americans for TaxFairness).

Semnatarii legii au arătat că cele 427.1 miliarde de dolari ce vor fi obținute, vor fi suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile Medicare pentru fiecare american în următoarele 12 luni, inclusiv pentru medicamentele prescrise de medici.

Dacă va fi adoptată, legea îi va impozita pe miliardari pe averea acumulată până la 1 ianuarie 2021.

Jeff Bezos, proprietarul companiei Amazon și cel mai bogat om din lume, ar urmă să plăteasca un impozit unic de 42.8 miliarde de dolari. Șeful Tesla, Elon Musk, a cărui bogăție s-a triplat în timpul pandemiei, va plăti 27.5 miliarde de dolari, în timp ce Marc Zuckerberg, cofondatorul Facebook, va fi taxat cu 22.8 miliarde de dolari. La rândul sau, familia Walton, care deține Walmart și Sam’s Club și este cea mai bogată familie din America, ar plăti un impozit pe avere de 12.9 miliarde de dolari.