Deputatul independent Marian-Gheorghe Cucșa a depus la Parlament o propunere de lege care prevede ”impozit zero” pentru restaurante, baruri, hoteluri, precum și pentru angajații lor, timp 3 ani.

Astfel, inițiativa legislativă ”privind impozitarea zero a industriei HoReCa”, înregistrată marți la Senat, propune scutire de impozit specific, respectiv de impozit pe venitul microîntreprinderii, pe anii 2020, 2021 și 2022, pentru firmele din următoarele domenii: restaurante, baruri, catering și alte activități de alimentație publică, hoteluri, pensiuni, camping, alte servicii de cazare.

Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajați

În plus, aceste firme ar urma să fie ”scutite de plata impozitelor pentru angajați” pe anii fiscali 2020-2022.

Mai mult decât atât: propunerea de act normativ prevede și scutirea de la plata impozitului pe venit pentru salariații acestori firme.

În România sunt peste 40.000 de firme, cu capital românesc, din domeniul HoReCa, afectate de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului COVID-19.

Aceste firme totalizau o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro pe an, înainte de criză. De asemenea, peste 400.000 de salariați sunt în domeniul HoReCa, în România, se arată în expunerea de motive depusă de inițiatorul proiectului legislativ.

”M-au șocat cifrele”

”Am citit scrisoarea deschisă transmisă de Asociația HORA către Guvern și m-au șocat cifrele. Potrivit analizei făcute de HORA, situația e sumbră. Ideea legii mi-a venit după mai multe discuții cu reprezentanți din domeniu, care se zbat acum să-și țină afacerile pe linia de plutire și am înțeles că le e imposibil să o facă, fără ajutor.

Peste 400.000 de români lucrează în domeniu. Consider că varianta impozitului 0, pentru o perioadă de 3 ani, cât să își revină situația și să se repornească economia, este acea mână de ajutor de care are nevoie industria.

Cifra de afaceri era, în perioadele bune, 5 miliarde de euro. În cazul în care aveți sugestii care ar putea să ajute domeniul HoReCa și nu numai, aștept să mi le trimiteți.”, își explică inițiativa legislativă Marian-Gheorghe Cucșa, într-o postare pe Facebook.