La solicitarea deputatului UDMR Marton Arpad, proiectul de lege a fost retrimis la comisie pentru un raport suplimentar, scrie Agerpres.
“Am solicitat retrimiterea la comisie pentru că în proiectul care a rezultat de la comisie au apărut elemente noi faţă de proiectul depus de guvern. Aceste amendamente ale comisiei modifică însuşi Codul de procedură penală în vigoare ca şi pe cel pe care dorim să-l adoptăm. Este vorba despre modalitatea, cum şi cine, poate avea acces la informaţiile stocate. Conform reglementărilor Constituţiei şi legilor în vigoare, la noi acest lucru se poate realiza cu acordul judecătorului sau în altă circumstanţă a procurorului, iar proiectul comisiei nu prevede acest lucru”, a declarat Marton Arpad.
Deputatul UDMR a mai precizat că nu el este cel care a întârziat adoptarea legii prin cererea de retrimitere la comisie, pentru că oricum ea nu ar fi fost votată marţi la plen, nefiind cvorum.

Secretarul Comisiei juridice Gabriel Andronache a declarat că pentru România nu este târziu să adopte acest proiect nici peste două săptămâni, deşi UE a notificat pentru infrigement România în legătură cu acesta.
“Timp mai este. Comisia Europeană ne-a cerut să grăbim adoptarea proiectului. Comisiile juridică şi pentru IT au făcut tot posibilul pentru a o dezbate, nu a putut fi votată pentru că nu a fost cvorum. Procedura de infrigement durează mai mult, aplicarea sancţiunilor nu este imediată. O să ne întrunim în procedură de urgenţă, o să modificăm ce trebuie şi o să trimitem raportul suplimentar plenului. Solicitarea UE era de a arăta că această lege se dezbate şi se va adopta”, a mai spus Andronache.
Un alt membru al Comisiei juridice, Mate Andras, a spus că şi alte ţări ale UE, cum este Germania, sunt în întârziere cu adoptarea acestui proiect de lege, iar unele dintre ele chiar refuză să- l adopte.
Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.