Laura Codruța Kovesi a dat lovitură în Uniunea Europeană! Zeci de dosare au fost deschise

Agenția de presă HINA informează că biroul din Zagreb al Parchetului European a deschis 35 de cazuri privind utilizarea ilegală a fondurilor europene. În plus, procurorii croați au trimis 25 de cazuri către EPPO, după data de 10 noiembrie. De asemenea, aceștia deja trimiseseră 10 cazuri înainte de data menționată anterior.

Unul dintre aceste cazuri s-a finalizat cu arestarea fostului ministru al Fondurilor Europene, Gabrijela Ĺalac.

Kovesi: Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția

Într-un interviu oferit la începutul lunii decembrie, Laura Codruța Kovesi declara pentru ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung că Europa de Est și cea de Vest seamănă în ceea ce privește corupția.

Autorul interviului, Daniel Steinfort, a precizat că Laura Codruța Kovesi, care l-a primit într-o cameră modestă din Luxemburg, nu a fost dispusă să vorbească mult – ea a vorbit direct și pe subiect. Încă de la început, Kovesi a avertizat asupra riscului mare de a nu ajunge la destinație banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei, scrie segabg.com

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există transparență”, a spus șefa Parchetului European. Ea a precizează că în cazul achizițiilor publice, Parchetul se lovește constant de mită și dobândire de foloase personale.

Laura Kovesi și-a reiterat din nou convingerea că procurorii delegați de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenți pentru a-și putea face treaba. Ea crede că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puțini și dă un exemplu: pentru construirea acestuia au fost alocați inițial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România.

„Când vorbim de fraudă și despre statul de drept, Europa de Est este adesea arătată cu degetul. Este oare corect acest lucru?”, întreabă jurnalistul Daniel Steinfort. Kovesi are o viziune clară asupra problemei: „Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Vedeți, de exemplu, statisticile care arată că UE are o balanță comercială pozitivă de peste 300 de miliarde de euro. Așa ceva este teoretic imposibil. În interiorul UE, exporturile și importurile trebuie echilibrate. Explicația este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferență între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”.