"Există o relaţie specială între România şi Turcia, o relaţie economică foarte puternică. Turcia este principalul nostru partener în afara zonei comunitare, ceea ce înseamnă că există un potenţial foarte mare între cele două ţări. Dacă vrei să construieşti, trebuie să existe mai mulţi paşi. Există tot sprijinul din partea Guvernului României şi ministerului pe care îl conduc" a spus Laufer.

"Ne interesează să întărim relaţiile economice şi culturale dintre cele două ţări. Sunt foarte mulţi oameni de afaceri din Turcia, şi nu numai, care s-au hotărât să-şi întemeieze aici o familie. Din păcate, mai există şi situaţii mai puţin plăcute în lume, iar prietenia dintre România şi Turcia poate fi un exemplu pentru alte state. Turcia se află între primele 20 de poziţii în privinţa investiţiilor directe şi indirecte în România. Rolul nostru este să creăm un cadru pentru ca oamenii de afaceri să lucreze mai bine. România are cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, de 5,8%, ceea ce încurajează foarte mult companiile. România este în topul celor mai prietenoase ţări în care se poate face business", a arătat ministrul pentru Mediul de Afaceri şi Antreprenoriat . 

Laufer a amintit, de asemenea, unele dintre măsurile pe care Guvernul de la Bucureşti le-a luat sau urmează să le ia pentru ca mediul economic din România să fie predictibil. 

"Când vine vorba despre Guvernul României, trebuie să menţionez câteva măsuri pe care le-a luat. Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a semna un protocol de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a întări eficienţa misiunilor noastre economice în străinătate. Legea prevenirii, care protejează întreg mediul de afaceri, îşi va încheia parcursul de avizare în cel mai scurt timp, cel târziu în octombrie să o avem funcţională. Aceasta va crea un echilibru între organele de control şi companiile mici, care vor fi îndrumate. Rolul nostru este să-i ajutăm să crească, nu să-i sancţionăm. Această lege îi va obliga pe inspectorii fiscali să creeze un plan de mediere, înainte de a se ajunge la sancţiuni. Legea parteneriatului public-privat şi-a început procesul de avizare şi sperăm să ajungă pe masa Guvernului în cel mai scurt timp. Vom veni cu tot cu normele de aplicare. Din punct de vedere al debirocratizării, cele 102 de taxe au fost deja tăiate şi, până la începutul anului 2019, ne propunem ca toate plăţile să se facă online. Programul Start-Up Nation este cel mai ambiţios program din Uniunea Europeană pentru implementarea de proiecte", a spus Laufer. 

Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la 30 iunie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Turcia a fost de 2,157 miliarde de euro, din care exportul românesc de 901,75 milioane de euro şi importul din Turcia în valoare de 1,255 miliarde de euro, cu o balanţă comercială deficitară, defavorabilă României, de 353,78 milioane de euro. 

De asemenea, la 31 august 2016, erau înregistrate în România 14.593 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 518,077 milioane de euro, reprezentând 1,28% din totalul capitalului subscris de către investitorii străini (în dolari SUA). După valoarea capitalului social, Turcia ocupă, în prezent, locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte, realizate prin societăţile înregistrate în alte state, depăşesc suma de 4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari SUA). 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România, cu sprijinul Ambasadei Turciei la Bucureşti şi a Biroului Consilierului Comercial la Bucureşti, a organizat, joi, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), simpozionul cu tema "Avantajele şi dezavantajele realizării de investiţii străine în România". 

AGERPRES