Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, au avut o întâlnire la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în data de 13 martie 2015, urmată de o conferință de presă. În cadrul întrevederii, s-au discutat progresele realizate în ultimii ani de agricultura românească, dar și modalități pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor europene disponibile în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

„Am discutat despre stadiul noului Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și vreau să le mulțumesc domnului comisar european și echipei sale pentru deschiderea de care au dat dovadă în această perioadă de negocieri. Suntem aproape de final. L-am informat astăzi pe domnul comisar că România a luat decizia ca, pe răspundere proprie, din 25 martie, să primim primele proiecte, pe două măsuri pe care s-au terminat negocierile cu Comisia Europeană. Este vorba despre măsura privind investițiile în ferme și măsura de investiții pentru tineri fermieri. Am discutat și despre calendarul aprobării întregului program și cred că la jumătatea lunii aprilie vom primi scrisoarea de conformitate care va certifica faptul că toate negocierile sunt închise și că elementele au fost agreate între cele două părți”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

La rândul său, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a apreciat ca pozitiv rolul fondurilor europene în dezvoltarea comunităților locale.

„Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât și indirect, prin finanțările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigații, servicii de agroturism și conservarea patrimoniului cultural local. Perspectivele pentru agricultura României sunt bune,  o agricultură europeană puternică. Anul trecut, România a înregistrat o balanță comercială pozitivă, fiind cele mai bune rezultate din ultimii 25 de ani. Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii românești în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanța proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă și vor avea un impact cât mai mare asupra economiei și vor crea noi oportunități pentru oamenii din comunitățile rurale”, a subliniat Phil Hogan.

De asemenea, pe agenda discuțiilor de astăzi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-au aflat și situația fermierilor afectați de embargoul impus de Federația Rusă, măsurile de susținere a producătorilor din sectorul lactatelor, după eliminarea cotelor de lapte din aprilie 2015, reabilitarea infrastructurii secundare de irigații prin intermediul celor 370 de milioane de euro disponibile prin noul PNDR, dar și detalii privind zonele defavorizate, în contextul noilor criterii stabilite la nivel european.

În cadrul discuțiilor, partea română a solicitat redesemnarea zonelor cu constrângeri naturale, dat fiind faptul că anumite prevederi au dus la excluderea unor zone care în perioada anterioara de programare au fost încadrate în aceasta categorie. Oficialul european a subliniat ca la nivelul serviciilor Comisiei se cunoaște aceasta situație, dar este o problemă  de legislație ce nu poate fi depășită.