Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că săptămâna viitoare vor fi făcuţi „noi paşi” în privinţa realizării proiectelor anunţate de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, respectiv construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate care să lege Constanţa cu Gdansk.

Șeful statului a subliniat faptul că aceste proiecte sunt ” foarte mari” și din păcate nu poate spune interavalul în care ele ar urma să fie realizate. Totuși, el a mai precizat că proiectele sunt vitale pentru întreaga regiune a țării și sunt un interes principal.

„Sunt două mega-proiecte de infrastructură, care au fost discutate şi la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală, aici, la Bucureşti. Între timp s-au făcut paşi importanţi, s-au asociat camere de comerţ, s-a început construirea unui fond de investiţii şi eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferinţă, vom face noi paşi în direcţia realizării acestor proiecte.

Intervalul nu este încă cunoscut

Fiind proiecte foarte mari nu m-aş aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate, dar este important de înţeles că aceste proiecte sunt vitale pentru regiunea noastră, fiindcă ele vor face legătura pe axa nord-sud, care este de mare interes şi pentru ţara noastră şi eu voi pleda pentru paşi hotărâţi în direcţia realizării acestor două proiecte”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Reacțiile vin și din cealaltă parte. Săptămâna trecută, ambasadorul american a anunţat că Statele Unite vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia.

În acele declarații el a menționat faptul că este vorba despre  construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică.

Dacă lucrarea va fi finalizată, ar putea fi una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din România.