Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că România împreună cu alte state promovează o declaraţie privind acceptarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) şi că invită statele interesate să sprijine această iniţiativă.

Șeful statului a susinut că țara noastră crede cu tărie în potenţialul dreptului internaţional de a contribui la securitatea internaţională. El a explicat că acceptarea jurisdicţiei Curţii serveşte cauzei păcii internaţionale. Din această perpectivă, România, împreună cu un grup de state susţinătoare, promovează o declaraţie pe marginea acestui subiect.

„România crede cu tărie în potenţialul dreptului internaţional de a contribui la securitatea internaţională. Reafirmăm aprecierea noastră pentru activitatea Curţii Internaţionale de Justiţie. Acceptarea jurisdicţiei Curţii serveşte cauzei păcii internaţionale. În acest spirit, România, împreună cu un grup de state susţinătoare, promovează o declaraţie pe această temă şi invită toate delegaţiile interesate să o andoseze şi să sprijine această iniţiativă”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, prezență decisivă la summitul global

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, în format de videoconferinţă, la evenimentul informal la nivel înalt privind Acţiunea Transformativă pentru Natură şi Oameni şi la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internaţional în contextul pandemiei de COVID-19. Şeful statului ia parte la summitul global, la invitaţia preşedintelui SUA, Joe Biden, care a organizat acest eveniment.

Cele două evenimente sunt organizate în marja celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Tot în marja Adunării Generale a ONU, şeful statului se va întâlni, miercuri, cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, şi cu preşedintele executiv al American Jewish Committee, David Harris. Marţi, şeful statului a susţinut intervenţia naţională în cadrul Adunării Generale a ONU.

Preşedintele Iohannis conduce, până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Sursa foto: Dreamstime