Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Respectiva ordonanţă a fost adoptată la finalul lunii mai 2019 de către guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Potrivit textului OUG, unităţile administrativ- teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 de lei, pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie. Actul normativ stabileşte şi condiţiile respectivelor împrumuturi.

Aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă prevede, pentru personalul din unităţile sanitare publice aflate în relaţie cu casele de asigurări de sănătate, că influenţele financiare determinate de creşterile salariale se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Legea care aprobă această OUG a fost adoptată de Parlament în a doua jumătate a lunii februarie 2021.

Măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori

De asemenea, legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV- 2, a fost promulgată tot vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Ordonanţa a fost emisă anul trecut, în iulie, de guvernul condus de Ludovic Orban şi a fost adoptată de Parlament în a doua jumătate a lunii februarie.

Potrivit textului OUG, salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată din cauza epidemiei SARS-CoV-2 beneficiază de o indemnizaţie prevăzută de lege, calculată raportat la perioada în care respectiva activitate a fost suspendată.

Sursa foto: INQUAM Photos