Europarlamentarii germani din SPD (social-democrații) i-au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare tranșantă. În documentul menționat, aceștia îi solicită șefului statului să acorde PSD-ului lui Marcel Ciolacu mandatul să desemneze premierul și să formeze viitorul Guvern.

„Delegația europarlamentarilor SPD (social-democrații din Germania) își exprimă prin această scrisoare îngrijorări serioase cu privire la respectarea rezultatului alegerilor din România și procedura de desemnare a viitorului premier și formarea Guvernului. Analiza noastră privind raportului preliminar OSCE cu privire la alegerile parlamentare ridică serioase semne de întrebare legate de corectitudinea procesului electoral și a metodelor folosite în campanie.

Atacurile controversatele și abuzive aduse sistematic colegilor noștri din România nu se încadrează în valorile democratice europene pentru care milităm. Este inacceptabil să se afirme despre social-democrații din România ca fiind „ciuma roșie”.

În același timp, este împotriva statului de drept atacarea sistematică a Curții Constituționale și implicarea activă în campania electorală fără respectarea prevederilor constituționale”, se arată în scrisoare.

PSD-ul este adevăratul câștigător

Totodată, europarlamentarii germani mai precizează că PSD-ul este cel care a câștigat alegerile parlamentare, iar ei sunt cei care trebuie să își aleagă premierul.  Ei au amintit de asemenea și de respectarea Consituției, care ”e îl obligă pe Președinte să rămână imparțial”.

„Recunoașterea faptului că PSD-ul din România a câștigat alegerile implică automat nevoia de a li se permite să nominalizeze un premier și de a încerca să formeze o majoritate. Acestea sunt cutumele politice, democratice și legale din Europa. Negocieri libere între partide și respectarea Constituției care îl obligă pe Președinte să rămână imparțial reprezintă elemente cheie într-un stat democratic.

Orice acțiune împotriva valorilor și practicilor democratice riscă să afecteze reputația României și să o ducă aproape de atitudine guvernelor conservatoarea din Polonia și Ungaria. Delegația germană SPD din Parlamentul Europeană speră că nu veți împinge țara în această direcție, cu atât mai mult cu cât după mulți ani România are din nou în Parlament un partid populist de extrema dreaptă”, mai scriu social-democrații din Germania.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea