Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri că este adeptul alegerilor anticipate, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis în urma adoptării moţiunii de cenzură, scrie Agerpres.

“Eu am fost şi rămân – şi v-o spun ca să fie foarte clar – adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate”, a afirmat şeful statului la Palatul Cotroceni.

Președintele dorește Guvern în jurul PNL

Iohannis a spus că, în lipsa unei voinţe în acest sens, îşi doreşte să fie votat un guvern care vine “cu o agendă reformatoare”.

El a afirmat că îşi doreşte un guvern format în jurul Partidului Naţional Liberal, chiar în cazul în care formula anticipatelor nu va funcţiona.

“Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reuşesc să înţeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de şi în jurul Partidului Naţional Liberal, asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare”, a punctat el.

PSD ar trebui să rămână în Opoziție

Iohannis a mai afirmat că în prezent PSD “nu doreşte reforme” şi a recomandat social-democraţilor “să stea în opoziţie”.

“După părerea mea, este inadmisibil să pierdem timpul şi nervii, pentru că avem în continuare un PSD care nu doreşte reforme. PSD-ul să stea în opoziţie, să-şi revină, să se transforme într-un partid democratic şi european, după care cu siguranţă vor veni iarăşi în faţa electoratului”, a evidenţiat Iohannis.

El a menţionat că, “în acest moment, soluţia cea mai corectă pentru România este întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri parlamentare”.

“Trebuie să avem o majoritate parlamentară care sprijină acest efort de reformare, acest efort care vrea să facă economia performantă, care vrea să îmbunătăţească în definitiv viaţa omului de rând şi avem resurse, avem partide care sunt real partide construite democratic, partide care vor să se implice, partide care se vor pune la dispoziţia românilor”, a mai spus şeful statului.

Cum se va implica Iohannis în formarea unei majorități

“Mă voi implica şi în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor, o majoritate solidă care duce România mai departe”, a subliniat el.

Şeful statului a adăugat că “primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate” şi a evocat “rezultatul dorit de români”.

Iohannis a chemat partidele politice la consultări joi.

Miercuri, Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD. S-au înregistrat 261 de voturi “pentru” şi 139 – ”împotrivă”.