Hanuca, un simbol al păcii în aceste vremuri tulburi

Sărbătoarea Hanuca devine o rază de lumină și speranță „pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi omeneşti într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel”. Președintele Klaus Iohannis, prin mesajul său cu prilejul acestei sărbători, nu doar că a felicitat comunitatea evreiască, dar a și reliefat simbolismul profund al acesteia.

„La întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători religioase iudaice, Hanuca 5784, transmit cele mai calde urări de pace şi prosperitate conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră.

‘Sărbătoarea luminilor’ întruchipate de lumânările aprinse care împodobesc braţele menorei în Templul Coral din Bucureşti, precum şi în templele şi sinagogile din întreaga lume iudaică vă aduce împreună, îmbrăţişând în solidaritate şi speranţă sensul profund al celebrării de Hanuca”, a transmis șeful statului în mesajul său.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că „este dramatic că sărbătoarea care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi omeneşti într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel”.

Solidaritate și speranță în mesajul transmis de președinte

Remarcând realitățile dureroase ale prezentului, președintele Iohannis a făcut o conexiune puternică între lumina Hanuca și nevoia de pace și solidaritate în lume.

Potrivit preşedintelui, „luminile menorei se aprind nu doar în memoria victimelor, ci şi ca simboluri ale conştiinţei noastre care nu-şi poate găsi liniştea decât în hotărârea de a face tot posibilul pentru ca astfel de atrocităţi să nu se mai întâmple niciodată”.

Istoria, marcată adesea de violență și xenofobie, reprezintă un memento constant al necesității de a lupta împotriva urii și intoleranței. Mesajul său vine ca un ecou al trecutului, amintind de grelele lecții ale Holocaustului și ale extremismelor de orice fel.

În încheiere, președintele Klaus Iohannis a spus „ca sărbătoarea Hanuca 5784 să aline durerile familiilor celor care au căzut victime inocente ale urii şi ale violenţei şi să ne călăuzească spre lumina biruitoare a Umanităţii, în comuniune şi pace”.

Sărbătoarea Hanukkah, denumită și „Sărbătoarea Luminilor” sau „Crăciunul evreilor”, este o sărbătoare care durează 8 zile și are loc la începutul lunii decembrie. Cuvântul „Hanuca” în ebraică înseamnă „dedicare”. Această sărbătoare este simbolizată de o menoră cu nouă brațe, cunoscută începând cu secolul al XIX-lea sub numele de „hanukiya”.