Klaus Iohannis a dat alerta! Ce se întâmplă cu dronele ruseşti care ajung în România?

Klaus Iohannis a dat alerta! Șeful statului a participat joi, pe 21 septembrie, la dezbaterea World Leaders Forum de la Universitatea Columbia din New York cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”.

Acesta despre fragmentele de drone care au căzut pe teritoriul țării noastre. Potrivit lui, trebuie să privim evenimentele într-un context mai amplu şi să ne punem întrebarea de ce Rusia atacă aceste mici porturi ucrainene.

„Am avut trei situaţii când am descoperit fragmente de drone pe teritoriul României. Din fericire, până acum nimeni nu a fost rănit şi nu au fost produse pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează aceste evenimente.

Trebuie să privim aceste evenimente într-un context mai amplu. De ce Rusia atacă aceste mici porturi? Apropo, avem o graniţă la Dunăre cu Ucraina care este destul de lungă Prin urmare, de ce Rusia atacă aceste mici porturi”, a spus președintele României, citat de news.ro.

Explicația, în opinia sa, este că „Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene. România a permis din prima să exporte cereal către cine doreşte, în principal ţărilor mai puţin dezvoltate şi exportă destule.”

Atacurile Rusiei asupra micilor porturi ucrainene, crime de război

Klaus Iohannis a mai precizat că aceste atacuri ale ruşilor asupra micilor porturi ucrainene pot fi catalogate drept „crime de război”.

„Colegii mei au făcut nişte calculat că de la începutul războiului, din februarie anul trecut, Ucraina a exportat peste 25 milioane tone de produse agricole, în cea mai mare parte cereale”, a spus el.

Potrivit liderului de la Cotroceni, „cele mai multe vin prin aceste mici porturi. Deci Rusia atacă aceste mici porturi să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale. Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă unităţi militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi.”

„Dar să fie afectate zone ale României este destul de inacceptabil şi protestăm împotriva acestui lucru. Am discutat cu aliaţii noştri şi au întărit securitatea aeriană în zona noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că „bineînţeles că Rusia nu atacă direct România, dar dacă ajung aceste fragmente de drone pe teritoriul în România atunci este o problemă reală”.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

Klaus Iohannis, întrevedere cu Volodimir Zelenski

Klaus Iohannis a avut o întrevedere la New York cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El s-a întâlnit și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel.

Președintele României susține că discuțiile s-au concentrat mai ales pe tranzitul cerealelor şi exportul lor în statele prin care se realizează transportul.

Șeful statului a prezentat concluziile discuțiilor: crearea unui sistem de autorizare a acestor exporturi.

Klaus Iohannis a precizat că este susținătorul unei abordări „orientate spre soluţii”, potrivit lui, „orice altceva nu este potrivit pentru acest moment”.