Germania cere oprirea războiului

Germania cere oprirea războiului! În discursul său inaugural de miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat fără echivoc conflictul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Scholz a subliniat că numeroși copii ucraineni au fost răpiți și a afirmat că militarii ruși au comis acte de ucidere, agresiune sexuală și tortură în Ucraina.

De asemenea, el a menționat că forțele rusești au minat pe scară largă zone, transformând lanurile de porumb în zone periculoase.

„Motivul pentru care suferinţa continuă în Ucraina şi în întreaga lume este şocant de simplu: preşedintele rus vrea să-şi ducă până la capăt planul imperialist de a-şi cuceri vecinul suveran, Ucraina”, a declarat Scholz miercuri, la New York, în faţa celui mai puternic organism al ONU.

El l-a îndemnat pe Putin să adere la cererea Adunării Generale a ONU de retragere a forțelor sale și de încetare a conflictului.

Olaf Scholz a remarcat: „Tăcerea Rusiei ca răspuns la acest apel mondial pentru pace spune multe”.

Olaf Scholz
SURSA FOTO: Dreamstime

Rezoluție pentru retragerea trupelor rusești

Adunarea Generală a ONU a adoptat în februarie o rezoluție prin care se cere retragerea trupelor rusești.  141 au votat în favoarea rezoluției. În același timp, doar șase, inclusiv Rusia, s-au opus. În total sunt 193 de state membre.

Au existat 32 de abțineri, printre care China și India. Cu toate acestea, de atunci nu a fost adoptată nicio nouă rezoluție pe această temă.

În timpul sesiunii Consiliului de Securitate, care a durat aproximativ trei ore, Scholz a ținut discursul final.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul rus de externe Serghei Lavrov plecaseră deja în acel moment.

Scholz spune că Rusia a reținut în mod intenționat de pe piața mondială milioane de tone de cereale. De asemenea, țara a reținut și îngrășăminte necesare țărilor din întreaga lume.

„Rusia ţinteşte în mod deliberat silozurile de cereale şi infrastructura portuară (ucraineană). Şi Rusia s-a retras în mod unilateral din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, provocând mai multă sărăcie şi mai multă insecuritate alimentară în întreaga lume”, a afirmat Scholz.

Germania susține inițiativele de pace

Cancelarul german și-a reiterat sprijinul pentru inițiativele de pace, avertizând în același timp împotriva unei rezolvări superficiale a conflictului ucrainean.

„Pacea fără libertate este opresiune. Pacea fără dreptate este dictatură”, a spus el. „Cu cât vom fi mai uniţi în respingerea agresiunii ruse, cu atât mai repede se va încheia acest război”, a concluzionat Olaf Scholz.