Klaus Iohannis a făcut numirea momentului!

Noul șef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, numită recent de președintele Klaus Iohannis, este diplomat de carieră din anul 2003 şi a parcurs toate etapele profesionale până la gradul diplomatic de ambasador, pe care îl deţine în prezent, conform informațiilor publicate pe site-ul MAE.

Cariera sa diplomatică a fost asociată în mod constant de relaţiile cu UE şi statutul României de stat membru al Uniunii Europene. Totodată, aceasta fost numită în funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene la data de 8 noiembrie 2019 şi a deţinut, începând cu aprilie 2013, funcţia de director general adjunct şi ulterior, din 2016, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În această calitate, Iulia-Raluca Matei fost responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE, atât din perspectiva rolului Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, cât şi a dialogului politico-diplomatic bilateral cu statele membre ale UE.

Rezultatele Preşedinţiei României la Consiliul UE

De asemenea, aceasta a coordonat activitatea Departamentului Uniunea Europeană pe durata pregătirii şi exercitării primei Preşedinţii a României la Consiliul UE, desfăşurate în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2019. Potrivit MAE, rezultatele Preşedinţiei României la Consiliul UE au avut un rol important pentru creşterea vizibilităţii României la nivelul UE şi promovarea proiectului european.

După aderarea României la Uniunea Europeană, începând cu aprilie 2007 şi până în iulie 2012, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE de la Bruxelles, unde a gestionat relaţiile cu Parlamentul European.

În perioada 2003-2007 a făcut parte din echipa Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea pregătirii aderării României la Uniunea Europeană, pe aspectele vizând îndeplinirea criteriului politic de aderare şi gestionarea dialogului politico-diplomatic cu instituţiile europene, în special cu Parlamentul European.

A absolvit, în anul 2001, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţia franceză, din cadrul Universităţii Bucureşti şi ulterior, a obţinut o diplomă de master în instituţii şi politici UE, la Institutul de Studii Europene din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles. Iulia-Raluca Matei a participat la numeroase cursuri de formare în domeniul relaţiilor internaţionale şi afacerilor europene.