Românii care vor să intre într-o anumită țară din Europa trebuie să știe că regulile de călătorie s-a schimbat radical. Noile măsuri se aplică chiar de astăzi și vizează Cehia. MAE a anunțat că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare în ţară pentru cetăţenii dintr-o serie de state, inclusiv România. Totul se petrece în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Noile măsuri vizează că persoanele vaccinate cu schema completă, dar fără doza booster, persoanele trecute prin boală, precum şi persoanele nevaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test de tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea în călătorie. În plus, toate persoanele trebuie să completeze, anterior deplasării în Republica Cehă, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) şi să prezinte dovada completării acestuia la intrarea pe teritoriul ceh.

Cine este exceptat de la obligativitatea testării PCR

Există însă și o serie de excepții de la această atenționare de călătorie. Sunt exceptate de la obligativitatea testării PCR următoarele categorii de persoane: cetăţenii vaccinaţi cu a treia doză (booster); minorii cu vârsta între 12 şi 18 ani vaccinaţi cu schema completă de vaccinare (1 sau 2 doze, după caz); persoanele care au reşedinţa pe teritoriul ceh sau cetăţenia cehă; copiii sub 12 ani; personalul de transport internaţional, dacă motivul intrării este justificat de un document corespunzător; persoanele aflate în tranzit pentru cel mult 12 ore.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Măsuri importante luate și în alte orașe mari

Cehia nu este singura țară care a luat măsuri importante. Pandemia de COVID a anulat Revelionul, în mai multe locuri de pe glob. Spectacolele de Anul Nou au dispărut în mai multe orașe importante. Motivul este legat de restricțiile impuse împotriva temului coronavirus. Oamenii sunt nevoiți să se bucure, în cerc restrâns, de impotantul moment al trecerii între ani. În multe state UE s-au impus restricții dure, chiar și de sărbători. Printre orașele care anulează spectacolele de revelion se numără Atena, Paris și Roma. În schimb, în alte orașe vor continua să le organizeze. E vorba de Dubai, Las Vegas și Sydney. Cele mai mari orașe care anulează evenimentele de revelion sunt: Atena; Berlin; Edinburgh; Londra; New Delhi; Paris și Roma