Administrația Prezidențială informează că preşedintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Florin Roman din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Totodată, potrivit sursei citate, șeful statului a decis să îl desemneze pe Virgil Popescu în funcția rămasă vacantă după demisia acestuia. Astfel, el este noul ministru interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

“Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 decembrie 2021, următoarele decrete:

  • Decret prin care se ia act de demisia domnului Florin-Claudiu Roman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului;
  • Decret de desemnare a domnului Virgil-Daniel Popescu, ministrul energiei, ca ministru al cercetării, inovării și digitalizării, interimar.”

Anunțul făcut de Administrația Prezidențială vine la câteva zile distanță după ce Florin Roman a anunţat că a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Florin Roman anunța că a fost ţinta a două tipuri de atacuri, atât unul politic cât şi unul al forţelor oculte. Totodată, el a mai declarat ulterior că era important ca el să nu fie ministrul Digitalizării până în momentul în care se ia decizia referitoare la cloud-ul guvernamental, ceea ce înseamnă un business de zeci de miliarde de euro.

„Mi s-a sugerat să fie o discuţie cu un investitor strategic”, susţine Roman, afirmând că a refuzat.

Totodată, fostul ministru a mai explicat că nu își dorește ca scandalul în care este implicat să afecteze noul Guvern, adăugând că el personal se va vedea cu Dacian Cioloș în instanță.

De ce a demisionat Florin Roman din funcție

Florin Roman a adăugat că i-a fost lipită eticheta de plagiator fără a exista o instanță sau o comisie care să dea un verdict în acest sens. Fostul ministru a lansat și o serie de acuzații grave, conform cărora cineva ar fi pus ochii pe cele ”2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare”.

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.

În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Roman pe Facebook.