După cum știți, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declanșat un atac dur la adresa lui Ludovic Orban. Duminică: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate (…) Cred că Ludovic Orban va fi un excelent preşedinte de Camera Deputaţilor şi trebuie să rămână preşedintele Camerei Deputaţilor patru ani de zile, dar nu cred că trebuie să fie şi preşedintele PNL. Cred că a eşuat ca preşedinte PNL”.

Apoi într-o deloc ciudată întorsătură de situație, miercuri: „E o exprimare căreia trebuia să-i găsesc niște sinonime. Asta cu masculul alfa, lupul alfa, e OK, dar am folosit la un moment dat o exprimare care nu mă caracterizează și ar fi trebuit să găsesc alta, legată de i s-a umflat capul. Nu e caracteristică limbajului meu, e un limbaj mai de stradă, pe care îl regret. Este singurul lucru din interviu pe care îl regret”.

Joi, din nou, un pas înapoi: ”Nu-mi pare rău absolut deloc de ceea ce am spus. A fost o emisiune analiză. Nu o lansare de proiect sau de program. Cred că în toată emisiunea aceea (în care i-a cerut demisia lui Orban – n. red.), dacă regret ceva, regret strict exprimarea (lui Orban i s-a umflat capul – n. red.). Uneori există cuvinte, mai ales în frumoasa limbă română, care pot fi înlocuite, nu mă caracterizează această exprimare, dar pentru un anumit comportament la un moment dat a fost cea mai plastică formulă. Dacă era să discutăm despre demisie, trebuia să discutăm imediat după alegerile parlamentare”, a susținut europarlamentarul liberal la Digi 24.

Ce s-a întâmplat între timp. A apărut o întâlnire între Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. Care în ciuda faptului că Rareș Bogdan ne asigura că nu se amestecă în treburile interne ale partidului, și-a găsit timp și aruncat o găleată de apă rece peste începuturile de vâlvătaie dintre liberali.

Știa Klaus Iohannis de inițiativa lui Rareș Bogdan? Aceasta este singura întrebare care merită pusă pentru a înțelege care sunt evoluțiile viitoare. Dacă ar fi să dau un răspuns pe baza istorioarelor anterioare aș spune că Rareș Bogdan l-a luat prin surprindere pe președintele României. Dar cred că până la urmă a fost o surpriză plăcută pentru că modul în care Rareș Bogdan a scuturat scaunul de sub fundul lui Ludovic Orban l-a făcut pe acesta să se ducă la Cotroceni și să ceară medierea conflictului.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul lui Rareș Bogdan, Klaus Iohannis i-a reamintit lui Ludovic Orban cine este Masculul Alfa.

Sursa foto INQUAM / Alberto Grosescu