„Nu avem astfel de informaţii şi nu comentăm orice fake-uri”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al forţelor armate ucrainene pentru Reuters.

Afirmațiile Moscovei, contrazise de separatiștii din Donețk

Liderul Gărzii Naţionale a separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Aleksandr Hodakovski, a contrazis, de asemenea, afirmațiile Moscovei potrivit cărora ar fi dejucat o ofensivă majoră în regiunea Donbas, scrie agenția de presă DPA.

Luni, Hodakovski a scris pe contul său de Twitter că inamicul este „însoţit de succes”. Acesta a spus că atacurile la vest de oraşul Vuhledar au fost o mişcare tactică limitată a ucrainenilor, mai degrabă decât o operaţiune majoră.

Aleksandr Hodakovski a fost, înainte de a-i sprijini pe separatiștii din Donețk, şeful unităţii locale de combatere a terorismului a serviciului secret ucrainean SBU până în anul 2014. După ce a început invazia pe scară largă a Ucrainei, unitățile sale au fost încorporate în Garda Naţională rusă.

Inițial, trupele ucrainene au dat impresia de creştere a presiunii asupra secţiunii Velika Novosilka a frontului, unde au reuşit deja să facă progrese duminică, 4 iunie. O echipă de asalt a avansat aproape neobservată spre est, în apropierea satului Novodonezke.

Rusia susține că a dejucat o contraofensivă a armatei ucrainene duminică dimineață

Aceste afirmații vin în contextul în care luni, pe 5 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că duminică dimineață, pe data de 4 iunie, forțele ruse au respins “o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în regiunea Donbas.

“În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Donețk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a transmis instituția.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri.

Instituția a postat de Telegram un video care arată așa-zise vehicule blindate ucrainene filmate din aer, distruse de către forțele ruse. Ministerul susține că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucrainen şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate, relatează Reuters.

Autoritățile ucrainene încă nu au comentat în legătură cu afirmațiile Moscovei. Kievul susține de câteva luni că pregătește o contraofensivă majoră.