Miercuri, înaintea votului de la moţiunea de cenzură, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a luat şi el cuvântul în faţa parlamentarilor. Iată cele mai importante declaraţii ale acestuia de la tribuna Parlamentului.

Să lăsam ipocrizia în afara Parlamentului

“În primul rând ar trebui să începem să respectăm cuvântul dat, să respectăm înţelegerile politice făcute şi dacă din anumite motive care ţin de raţiuni electorale, nu reuşim, atunci să nu ne mirăm dacă vin şi consecinţele. Ar trebui să construim, să dezvoltăm o cultura politică bazată pe credibilitate, domnule Dan Barna, bazată pe încredere, pentru că numai aşa cetăţenii pot crede în clasa politică.

Ar trebui să lăsam ipocrizia în afara Parlamentului şi să nu mai propagăm ideea că un principiu este bun doar atât timp cât foloseşte la atingerea propriilor interese. Nu se poate spune dimineaţa că o recomandare de la Comisia de la Veneţia trebuie luată în serios şi seara să argumentăm ca acceaşio recomandare are caracter facultativ.

Nu ajungem la niciun rezultat daca dimineaţa unele decizii ale CCR sunt bune, iar seara spunem că judecătorii Curţii sunt ticăloşi, pentru că servesc interese politice obscure.

Dan Barna, acest domn imaculat al politicii româneşti

Dacă mergem pe ideea că scopul scuză mijloacele, domnule Dan Barna, acest domn imaculat al politicii româneşti, democraţia şi statul de drept, instituţiile fundamentale vor eşua garantat.

Ca să avem o ţară ca afară trebuie să acceptăm că puterea absolută nu face bine nimănui, nici măcar celor care, temporar, o exercită fără scrupule.

Ne aflăm într-o situaţie inedită: Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului încălcând Constituţia.

UDMR nu este de acord cu forma şi nici cu conţinutul angajării pe acest proiect de lege. Avem un singur mod, în procedură parlamentară, de a sancţiona Guvernul, de a opri această aventură: moţiunea de cenzură.

Acest vot nu înseamnă o nouă majoritate sau o nouă coaliţie pentru alte proiecte politice. Domnule Dan Barna, mă bucur că dumneavoastră nu aveţi niciun primar şi vreţi să stabiliţi regulile după care vor fi aleşi primarii!

Celor care sunt îngrijoraţi ce se va întâmpla mâine dacă pică Guvernul, vă dau un citat din Winston Churchill: “Numai după lăsarea întunericului, strălucesc stelele. Să nu vă fie frică.” Poate vom putea construi pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, o ţară ca afară.”