Karl Nehammer l-a felicitat pe Ciolacu de ziua sa

Totul se întâmplă în contextul în care România are nevoie de votul Austriei, cea care s-a opus până acum, pentru accederea în Schengen. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a transmis o scrisoare cu ocazia zilei de naștere a premierului Marcel Ciolacu. Gestul ar putea fi interpretat de acesta din urmă ca o „dezghețare” a relațiilor bilaterale. În replică, premierul român i-a mulțumit austriacului.

Această corespondență survine într-un moment crucial în care România depune eforturi pentru a convinge Austria să renunțe la vetoul său în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen.

Surse din cadrul guvernului indică că această situație reprezintă un veritabil „joc de șah”, cu rezultate care depind în mare măsură de decizia Olandei de a renunța la opoziția față de aderarea Bulgariei la Schengen. O delegație olandeză a efectuat recent o vizită în Bulgaria pentru a evalua progresele înregistrate de aceasta. Informațiile primite la București indică o atitudine pozitivă din partea Olandei, generând speranțe că aceasta nu va mai împiedica integrarea Bulgariei. Potrivit surselor, „atunci este șah la Austria”.

Se anticipează că o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen ar putea fi luată în cadrul unui Consiliu JAI extraordinar, la sfârșitul lunii decembrie. Aceasta vine după ce România a solicitat retragerea subiectului de pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Procesul de acces în Spațiul Schengen este planificat să înceapă treptat, inițial prin calea aeriană, începând cu luna martie.

Votul din decembrie a fost amânat

Potrivit informațiilor, România nu va intra în spațiul Schengen nici în acest an. Votul din decembrie 2023 a fost amânat.

Pe data de 5 decembrie 2023, se va discuta doar despre aderarea României la spațiul Schengen, fără să se voteze.

„Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an. Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota.

Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România.

Altele sunt prioritățile lor, vizite prin Africa, Dubai și măriri de taxe și impozite. Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit.

Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!”, a scris, miercuri, Eugen Tomac pe contul lui de Facebook.