Mai exact, potrivit AFP, la puţin timp după depunerea jurământului, pe 20 ianuarie, preşedintele Joe Biden se va alătura predecesorilor săi Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Bush pentru a lansa un apel la unitate către o ţară rănită şi divizată, relatează Agerpres.

“America unită” va fi tema învestirii celui de al 46-lea preşedinte, a anunţat luni comitetul de organizare a ceremoniei, la câteva zile după violenţele de la Capitoliu care au şocat profund ţara.

De menționat este faptul că, o dată la fiecare patru ani, sute de mii de spectatori asistă în capitala federală americană la acest eveniment, însă accesul va fi în acest an limitat din cauza pandemiei, care a costat viaţa a peste 370.000 de persoane în SUA.

De cealaltă parte însă, primarul din Washington, Muriel Bowser, le-a cerut luni americanilor să nu se deplaseze la ceremonie, ci să o urmărească online sau la televiziune.

În ceea ce privește structura menită să găzduiască această depunere a jurământului, aceasta a fost invadată de mii de manifestanţi pe 6 ianuarie, care au cerut ca Donald Trump să rămână la putere.

Joe Biden, alături de alți trei foști președinți

După ce va fi învestit, pe lângă că va face un apel la unitate, Joe Biden se va deplasa la cimitirul naţional Arlington împreună cu foştii preşedinţi Obama, Bush şi Clinton pentru a depune o coroană de flori la monumentul soldatului necunoscut.

De asemenea, viitorul preşedinte democrat are responsabilitatea dificilă de a pansa rănile Americii, victimă a crizelor economică şi sanitară, divizată de un scrutin şi de puternice tensiuni rasiale, comentează France Presse.

De menționat este faptul că preşedintele Donald Trump, cel care tocmai și-a încheiat mandatul a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său. Absenţa sa pe 20 ianuarie “este un lucru bun”, a declarat Joe Biden. Fostul preşedinte democrat Jimmy Carter va fi şi el absent din cauza vârstei înaintate, 96 de ani.