Japonia nu se va alătura demersului Statelor Unite, Marii Britanii şi altor ţări în difuzarea unei declaraţii care să critice China pentru impunerea unei noi legi a securităţii în Hong Kong, a relatat duminică agenţia de presă niponă Kyodo, citând oficialităţi din ţările implicate, informează Reuters.

Japonia întoarce spatele SUA

Marea Britanie, SUA, Australia şi Canada au condamnat China la 28 mai pentru impunerea unei legi care, în opinia lor, ar ameninţa libertatea şi ar încălca acordul chino-britanic din 1984 privind autonomia fostei colonii.

Potrivit Kyodo, care citează oficialităţi din ţările implicate, reprezentanţi ai guvernului de la Tokyo au fost abordaţi în privat pentru a se alătura demersului puterilor occidentale în emiterea respectivei declaraţii, însă aceştia au refuzat.

„Probabil că Japonia s-a concentrat mai mult asupra relaţiei sale cu China. Dar, ca să fim sinceri, am fost dezamăgiţi”, a declarat oficialitatea citată.

Reuters nu a primit imediat un răspuns la întrebările trimise pe e-mail MAE nipon şi ambasadei SUA în capitala niponă.

Kyodo aminteşte că purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, a criticat în termeni duri declaraţia comună a puterilor occidentale, afirmând într-o conferinţă de presă organizată la 29 mai că „acuzaţiile şi comentariile nejustificate formulate de ţările relevante constituie un amestec flagrant în afacerile Hong Kong-ului şi în chestiunile interne ale Chinei”.

Totodată, Zhao Lijian a transmis şi un avertisment voalat la adresa Japoniei, cerându-le oficialităţilor nipone să se delimiteze de SUA şi de ţările europene în abordarea unor chestiuni sensibile şi exprimând speranţa Beijingului că „partea niponă va crea condiţiile şi o atmosferă sigură” pentru realizarea vizitei lui Xi în Japonia, mai scrie Kyodo.

Tokyo a difuzat o declaraţie separată, la 28 mai, ziua în care parlamentul Chinei a aprobat legislaţia de securitate naţională, în care afirma că Japonia este „foarte preocupată” de decizie, despre care observatorii spun că ar putea pune în pericol autonomia specială şi libertăţile în Hong Kong.

Japonia se află într-o poziţie complicată pe fondul tensiunilor dintre China şi SUA pe tema chestiunii Hong Kongului, în contextul în care autorităţile nipone planifică vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, programată iniţial pentru începutul lunii aprilie, dar amânată din cauza faptului că ambele părţi au căzut de acord că trebuie acordată prioritate măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus, conform Agerpres.