ITP 2024. Acte necesare

Dacă tocmai ai cumpărat un automobil nou cu cel mult 8 locuri pe scaune, este important să știi că conform legii nr. 260/2017, acesta va necesita efectuarea ITP la fiecare 3 ani, numai în situația în care la data primei înmatriculări în România vehiculul era nou.

În cazul vehiculelor cu mai puțin de 8 locuri, inspecția este valabilă timp de 2 ani, deci va trebui să fie reînnoit la fiecare 2 ani. Pentru mașinile mai vechi de 12 ani, inspecția tehnică periodică trebuie efectuată anual.

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune, cum ar fi cele utilizate pentru transportul în regim de taxi sau închiriere, verificarea trebuie efectuată anual, dacă la data primei înmatriculări în România acestea erau noi.

În cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune, folosite pentru transport în regim de taxi sau închiriere și aflate în circulație, ITP-ul trebuie efectuat la fiecare 6 luni.

Pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri, a căror masă totală maximă nu depășește 3.500 kg, inspecția tehnică periodică (ITP) este valabilă timp de 1 an.

service masina ITP inspectia tehnica
Reguli pentru Inspecţia Tehnică Periodică în 2024 / SURSA FOTO: Dreamstime

În cazul în care folosești un autovehicul destinat transportului de mărfuri, a cărui masă totală maximă depășește 3.500 kg, ITP-ul este valabil tot timp de 1 an.

Motocicletele, mopedele, autovehiculele cu 3 roți și cvadriciclurile au ITP-ul valabil timp de 2 ani.

Dacă nu îți amintești când ai efectuat ultima inspecție tehnică periodică și dorești să verifici valabilitatea acesteia, ai nevoie de seria C.I.V. sau numărul VIN (seria caroseriei), pe care le poți utiliza pentru a verifica starea de valabilitate a ITP-ului pe site-ul RAR: www.rarom.ro.

Prețul verificări variază în funcție de service

Pentru a face un ITP sau Inspecția Tehnică Periodică, următoarele acte sunt necesare:

  • polița RCA valabilă la dată inspecției
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original cu elementul de securizare de la R.A.R.
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului
  • cartea de identitate a conducătorului auto
  • autorizația provizorie de circulație, dacă este cazul

În 2024, costul unei inspecții tehnice periodice (ITP) variază între 120 și 200 de lei, în funcție de alegerea service-ului și de tipul autovehiculului.

Este important să știi că unele service-uri aplică tarife diferite în funcție de tipul de motorizare al autovehiculului, fie că este vorba de benzină, motorină sau GPL.

Pentru microbuze sau autoutilitare, prețul unui ITP poate ajunge până la 200 de lei. În schimb, ITP-ul pentru motociclete sau mopeduri este cel mai ieftin, cu un cost de aproximativ 100 de lei.