Compania IREX Technologies anunţat lansarea pe piaţă, luna viitoare, a unui dispozitiv pentru citirea de cărţi şi publicaţii în format electronic. IREX s-a asociat în acest scop cu lanţul de librării Barnes & Noble, cel mai mare din lume, şi cu alte companii americane. Dispozitivul va concura cu Reader-ul Sony şi cu cititorul Kindle dezvoltat de cei de la Amazon.

Cititorul digital, denumit IREX DR800SG, care dispune de un ecran tactil de 8,1 inch, le va permite utilizatorilor să acceseze cărţi, ziare şi reviste în diverse formate şi va fi scos la vânzare la preţul de 400 de dolari.

Modelul va concura cu alte dispozitive similare, precum Kindle, oferit de Amazon.com, şi Reader, oferit de Sony, pe o piaţă care atrage tot mai mult atenţia companiilor specializate în IT&C, editorilor de presă şi, mai cu seamă, consumatorilor finali.

La lansarea produsului îşi dau concursul, pe lângă Barnes & Noble, cel mai mare lanţ de librării din lume, compania de telecomunicaţii Verizon, firma Qualcomm, specializată în dezvoltări tehnologice, şi lanţul de magazine Best Buy, cel mai mare vânzător de produse electronice din SUA.

Peste 750.000 de titluri la dispoziţie

Utilizatorii modelului IREX DR800SG vor avea acces la celel peste 750.000 de titluri din biblioteca digitală eBookstore a celor de la Barnes & Noble, ca şi la numeroase noutăţi editoriale şi best-seller-uri în schimbul sumei de 9,99 dolari.

Verizon va asigura conexiunea wireless a aparatului electronic, iar Qualcomm vine cu tehnologia mobilă pentru facilitarea conexiunii 3G.

Produsul va fi disponibil în Europa în prima jumătate a lui 2010.