Astfel, Ionel Dancă a anunțat că se fac angajări, iar folosirea cardurilor de sănătate nu mai este obligatorie câtă vreme starea de urgență este în vigoare.

Angajări pe termen limitat

Pe scurt, crește numărul de posturi alocat pentru DSP-urile județene, dar și de la București, cu 1000 de posturi. Tot cu 1000 de posturi sporesc și angajările la serviciile de ambulanță din Capitală și din celelalte județe. Conform actului normativ, ”pe o perioadă determinată de 6 luni, numărul maxim de posturi din cadrul direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de ambulanță se suplimentează cu 2000 posturi”.

Măsuri antipandemie

”Evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare indică o creştere a numărului activităților de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor COVID 19 pozitive, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei care impune nevoia de suplimentare a personalului implicat în aceste activități”, a mai spus Dancă. În prezent, numărul de posturi alocat și repartizat integral prin ordin de ministru pentru direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București este de 3862, iar pentru serviciile de ambulanță județene și Serviciul de ambulanță București-Ilfov este de 11733 posturi.

Fără carduri de sănătate

S-a mai anunțat, de asemenea, că, în cazul pacienților cu boli cronice nu mai este obligatorie o nouă evaluare și medicul de familie poate emite prescripții medicale în baza documentelor existente deja. Totodată, nu se mai folosesc cardurile de sănătate pe perioada stării de urgență. Pentru prevenirea extinderii pandemiei, documentele cerute de Casele de Asigurări de Sănătate pot fi depuse și de alte persoane decât însăși solicitanții.