Ce pensie primește Ion Iliescu?

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a retras din spațiul public. Chiar și așa, informațiile despre fostul șef al statului sunt în continuare la mare căutare printre români. Una dintre cele mai apăsătoare întrebări este legată de pensia pe care acesta o primește.

Suma pe care fostul președinte al României o încasează nu este deloc mică. El primește, lunar, în jur de 15.000 de lei.

Banii pe care Ion Iliescu în primește lunar sunt formați din:

  • pensia în valoare de aproximativ 4.000 de lei
  • indemnizație pentru ocuparea funcției de președinte în valoare de peste 5.300 de lei
  • indemnizație de senator în valoare de 5.000 de lei
Ion Iliescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Iliescu a făcut sport în tinerețe

Ion Iliescu rămâne un personaj important în istoria României, acesta fiind apreciat de unii și urât de către alții. Într-un interviu de la mijlocul lunii februarie, oferit pentru Pro Sport, fostul președinte al Românei a vorbit despre echipa sa preferată de fotbal.

Acesta a povestit că nu a făcut sport de performanță, dar a făcut de toate. El spunea că a jucat:

  • fotbal
  • volei
  • ping-pong

De asemenea, Ion Iliescu a precizat că, în tinerețe, a înotat, a patinat și a schiat.

”Nu de performanță, dar am făcut de toate, începând cu mingea de cârpă, de fotbal, pe maidan. Pe vremea mea, când eram la Oltenița și aveam opt ani, erau multe terenuri virane. Ăsta era avantajul copilăriei noastre, cam acolo se desfășura toată energia copilăriei și a tinereții. Am jucat și volei, ping-pong, am înotat, am patinat, am schiat”, spune acesta.

Adițional, el a menționat că fotbalul reprezintă sportul său preferat, evidențiind faptul că este și cel mai iubit și accesibil. În completare, a precizat că mereu juca în poziția de mijlocaș.

În timpul liceului, sportul care era la modă era tenisul de masă, a subliniat fostul președinte al României.

La acea vreme, nu existau săli dedicate, astfel încât toate competițiile naționale de ping-pong aveau loc în sala de sport a liceului, menționează el.

”Când eram la liceul Spiru Haret, era la modă tenisul de masă. Pe vremea aia nu existau săli, nici nu se construise sala Floreasca.

Deci campionatele naționale de ping-pong se desfășurau în sala de sport a liceului Spiru Haret. Era cea mai arătoasă. Atunci am
cunoscut-o pe Angelica Ruzeanu, care a dominat ping-pong-ul mondial vreme de zece ani. M-am dus la o finală la băieți.

Era Vladone, care devenise campion național, asta era prin anii ’46-’47, și Naumescu finalist. Vladone era un tip ofensiv care trăgea șuturi puternice și Naumescu le scotea de la zece metri distanță. Ne fascina calitatea asta defensivă, ce vezi acum la chinezi”, a mai spus el.

Ion Iliescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu în ultimul rând, a evidențiat că soția sa era mult mai talentată decât el, menționând că aceasta făcea parte din echipa de volei a liceului.

”Soția era mai bună ca mine la liceu, atunci am și cunoscut-o. Ea a fost și în echipa de volei a liceului ei, Iulia Hașdeu. Urmăream în general toate competițiile, printre ele și gimnastica. Am văzut-o la lucru pe Elena Leușteanu, era cea mai tare”, continuă acesta.

Iliescu spune despre Nicolae Ceaușescu că era pătimaș

Ion Iliescu a discutat și despre Nicolae Ceaușescu, remarcând că acesta erată pătimaș.

Nicolae Ceaușescu ținea cu Armata, dat fiind faptul că avea experiență în acest domeniu.

În plus, el a menționat că cei care se angajau într-o partidă de volei cu Nicolae Ceaușescu trebuiau să piardă.

”Era pătimaș de felul lui. Pentru că a lucrat în Armată, a devenit susținătorul ei. Nu intram în polemici cu el (…) La volei trebuia să pierzi neapărat. El își permitea să pună mâna pe plasă. Era sportul lui preferat, juca volei totdeauna la vila de la Neptun. N-am fost apropiați, în 1971 m-a și măturat”, spune el.