Regretatul actor Ion Dichiseanu, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 87 de ani, a trăit o poveste de dragoste incredibilă în tinereţe, cu una dintre cele mai râvnite stele ale Hollywood-ului din anii ‘60.

O stea a Hollywood-ului venită din Spania

Este vorba despre actriţa spaniolă Sara Montiel. Născută pe 10 martie 1928, în Campo de Criptana, într-o familie de ţărani, Sara Montiel este considerată una dintre cele mai frumoase actriţe de origine spaniolă. Ea a jucat în peste 55 de producţii cinematografice şi a devenit şi o stea a Hollywood-ului şi cunoscută în întreaga lume după ce a jucat alături de Gary Cooper în filmul “Veracruz”.

Sara Montiel a fost îndrăgostită de Ion Dichiseanu şi a înfruntat un soţ şi o ambasadă pentru a-i fi alături actorului român la filmările pentru pelicula “Tunelul”, semnată de Francisc Munteanu şi în care Dichiseanu juca alături de Florin Piersic.

“Nu am putut uita nicio clipă această dragoste nebunească”

Povestea de dragoste dintre cei doi a început la jumătatea anilor ’60, când Ion Dichiseanu a fost invitat la o recepţie la Festivalul Internaţional de Film de la Beirut. El era trecut pe listă drept John Dicksen.

“Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi… Nu am putut uita nicio clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă”, mărturisea maestrul în anul 2018.

Minunata poveste de dragoste a fost descrisă de Dichiseanu şi în volumul “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărut în acelaşi an, relatează Adevărul.

Sara Montiel a rămas o perioadă în România şi l-a însoţit pe Dichiseanu peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară.

Ion Dichiseanu nu a fost lăsat să părăsească România pentru a juca într-un film alături de Sara Montiel

La un an după ce s-au cunoscut, actriţa a venit în România pentru a susţine concerte la Sala Palatului, unde a fost prezentată de John Dicksen, care i-a adus un trandafir roşu pe scenă. Artista a mai rămas două luni la Bucureşti, însă, în cele din urmă, a fost nevoită să se întoarcă în Spania, pentru a-şi onora diverse contracte.

Când i-a fost propus să joace într-un nou film, Sara Montiel a cerut ca rolul principal masculin să fie jucat de Ion Dichiseanu, însă discuţiile actorului cu autorităţile statului român nu au ajuns la niciun rezultat şi nu a fost lăsat să părăsească România.

Cei doi au continuat o vreme relaţia de la distanţă, însă în cele din urmă s-au despărţit.

În anul 1975, Sara Montiel a abandonat Hollywood-ul şi cariera de actriţă şi s-a dedicat muzicii. A scos numeroase albume, cu piese celebre precum “Fumando espero” şi “Bésame mucho”, astfel că a devenit un adevărat simbol artistic al culturii spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului XX.

Actriţa şi cântăreaţa a încetat din viaţă în aprilie 2013, la vârsta de 85 de ani, la reşedinţa ei din Madrid.