Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut joi o ieșire foarte dură la adresa Președintelui Klaus Iohannis și a PNL, în contextul în care Premierul desemnat Forin Cîțu și-a depus mandatul chiar înaintea votului de învestitură din Parlament.

”Este literalmente o desconsiderare a instituției Parlamentului, este o bătaie de joc la adresa românilor. Asistăm la o mascaradă. În momentul în care trebuia să vină la vot da bir cu fugiții. Nu există așa ceva în întreaga lume, este o rușine pentru PNL, pentru Iohannis, le cer să se trezească”, a declarat Tăriceanu.

”Nu putem să lăsăm o țară întreagă la mâna unor iresponsabili, pentru că Iohannis și Orban așa se comportă, ca niște iresponsabili”, a tunat fostul președinte al Senatului.

”Alba-neagra politică”

El a arătat că în timp de în alte țări guvernele și autoritățile sunt preocupate să ia măsuri în lupta cu coronavirusul, România asistă la o ”alba-neagra” politică.

Tăriceanu a precizat că acum ar trebi să urmeze alte consultări, pentru că la noi ”consultările au devenit un laitmotiv”, pentru desemnarea unui alt premier.

”Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de Administrația preidențială.

Se conturase o majoritate

Retragerea lui Florin Cîțu ar veni pe fondul crizei coronavirusului și în contextul în care alegerile anticipate par imposibil de organizat.

Din acest motiv, următoarea propunerea de premier va fi una care trebuie să adune o majoritate, astfel încât să fie învestit un guvern până la alegerile parlamentare la termen, de la finalul anului.

Înaintea ședinței de plen se contura deja o majoritate care să asigure învestirea Guvernului Cîțu, după ce PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP și Pro România au anunțat că vor vota învestirea guvernului.