Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis i-a convocat vineri pe premierul Ludovic Orban, pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu și pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la o ședință de urgență la Palatul Cotroceni.

Ședința care va începe vineri la ora 11:00 are ca temă Planul Național de Relansare și Reziliență.

Ludovic Orban a avut o întâlnire cu amabsadorii statelor UE

Marți, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu ambasadorii satelor Uniunii Europene, în cadrul căreia s-a discutat despre importanța planului european de relansare economică, precum și efortul României de a crește rata de absorbție a fondurilor europene.

Șeful Guvernului a arătat că „un prim proiect al Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă este în curs de finalizare şi va fi prezentat Comisiei Europene înainte de finalul acestei luni”.

„Şeful Executivului a reiterat angajamentul Guvernului pentru reforme de natură să aducă României perspectiva modernizării sustenabile în domenii prioritare, precum: infrastructură de transport şi schimbări climatice, conectivitate digitală, energie şi eficienţă energetică, dezvoltare urbană, sănătate, educaţie, cercetare-inovare, agricultură, creşterea rezilienţei în timp de criză”, conform comunicatului.

Prim-ministrul a oferit detalii cu privire la eforturile susţinute ale Guvernului României pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene în actualul exerciţiu financiar şi la liniile de acţiune pentru alinierea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare la obiectivele asumate la nivel european, prin creşterea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice, realizarea de reforme şi investiţii pentru modernizarea şi eficientizarea sistemului educaţional, digitalizarea, inclusiv a serviciilor publice şi susţinerea mediului de afaceri.

În comunicat se arată că şeful Executivului a transmis, de asemenea, condoleanţe ambasadorilor Austriei şi Franţei pentru victimele atacurilor teroriste recente de pe teritoriul acestor ţări, asigurând de solidaritatea deplină a României în susţinerea eforturilor de combatere a acestui fenomen.

Premierul s-a referit, în cadrul reuniunii, la procesul electoral în curs din Republica Moldova, subliniind „importanţa respectării tuturor standardelor democratice în materie în ceea ce priveşte modul de organizare şi desfăşurare a turului doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău”.

Totodată, în contextul recentelor alegeri prezidenţiale din SUA, prim-ministrul Orban a evocat interesul României, în calitate de stat membru UE şi NATO, pentru „o relaţie transatlantică solidă, funcţională, capabilă să răspundă eficient provocărilor comune”.

FOTO: Inquam