Este prima oară când aceștia se reunesc după pandemia de coronavirus. Pentru a putea fi un exemplu bun pentru cetățeni, liderii Uniunii Europene au purtat măști de protecție și au păstrat distanțarea socială.

În plus, aceștia au renunțat la a mai da mâna atunci când se întâlnesc. Au schimbat acest obicei cu salutatul cu cotul iar imaginile cu membrii Consiliului European au devenit virale.

Imaginile cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene au făcut înconjurul lumii. Președintele Klaus Iohannis nu s-a dat înlături de la noul salut.

Șeful statului poate fi observat cum apelează la noul salut cu cotul în locul salutului cu strângerea de mână.

Ce spunea șeful statului înaintea Summitului

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, înaintea Summitului UE de la Bruxelles, unde se negociază bugetul și fondul de redresare, că România speră să primească sume consistente care să ajute la dezvoltarea țării în viitor.

Președintele a spus că vor fi negocieri complicate și că sunt în joc sume mari care vor putea fi folosite pentru refacerea economică după criza COVID-19.

„În total se negociază sume foarte astăzi, poate şi mâine (sâmbătă – n. red.), aici la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în aşa fel încât să obţinem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoţeşte şi întreaga echipă şi de la Reprezentanţă şi cei din ministere au pregătit materiale suficiente.

Sunt relativ optimist că în final pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar, dacă m-aţi întreba dacă vom finaliza discuţiile astăzi şi mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi şi mâine. În Consiliu, părerile sunt încă împărţite. Se ştie că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aştept la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască după un timp să revenim să finalizăm aceste negocieri.

Important este de ştiut: sunt bani mulţi pe care îi discutăm şi pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă pentru următorii ani cu care vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm foarte multe din problemele de la noi de acasă”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European care se desfăşoară la Bruxelles.