Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri dimineață, un mesaj cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale din România, în care punctează că este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării „discursului urii, a agendei şovine şi extremiste”.

Anunțul președintelui

„Onorăm, în această zi, rolul esenţial pe care toate minorităţile naţionale îl ocupă în societatea, în istoria şi în proiectele viitoare ale ţării noastre”, afirmă şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentului „Ziua Minorităţilor Naţionale – Contribuţii la cunoaşterea patrimoniului etnologic al minorităţilor naţionale”, organizat online de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Preşedintele Iohannis subliniază că „România, în deplin acord cu valorile marii familii europene din care face parte, recunoaşte importanţa unităţii în diversitate, a bogăţiei spirituale rezultate deopotrivă din coexistenţa istorică, din respectul reciproc, cât şi din angajamentul actual pentru protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”.

„Ne vom putea bucura de prosperitatea şi armonia socială pe care cu toţii ni le dorim doar prin contribuţia valoroasă a fiecăreia dintre minorităţile naţionale. Sunt convins că vom reuşi în acest demers, aşa cum tot împreună am construit parcursul democratic şi pro-occidental al unei Românii moderne, un stat de drept consolidat, bazat pe respectarea drepturilor omului. Este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei şovine şi extremiste, iar eforturile tuturor să se concentreze pe obţinerea cât mai multor beneficii pentru români, ca urmare a apartenenţei la o Uniune Europeana a securităţii şi prosperităţii, eliberată de spectrul intoleranţei şi xenofobiei!”, spune şeful statului.

Vizită importantă a președintelui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, vineri, Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita va avea loc începând cu ora 13,00.

Avizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti ca centru naţional de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spaţiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80°C, iar până vineri vor fi finalizate la nivelul CNCAV (Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19) procedurile de lucru care privesc activităţile medicale şi logistice desfăşurate pe parcursul campaniei de vaccinare.