Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi o lege cheie. Aceasta vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2019 privind stabilirea unor măsuri în vederea implementării activităţilor de evaluare necesare pentru aprobarea substanţelor active ale produselor biocide şi pentru autorizarea produselor biocide. Informațiile au fost furnizate de Administraţia Prezidenţială, care a oferit mai multe detalii într-un comunicat de presă.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri în vederea implementării activităţilor necesare pentru aprobarea substanţelor active ale produselor bioacide, precum şi pentru autorizarea produselor biocide, în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate de România, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

Legea prevede aprobarea tarifului pentru activităţile de evaluare necesare pentru aprobarea şi reînnoirea aprobării pentru substanţele active ale produselor biocide, precum şi pentru autorizarea şi reînnoirea autorizării produselor biocide.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii contractează servicii, cu respectarea prevederilor privind achiziţiile publice, pentru derularea activităţilor de evaluare prevăzute de lege. Senatul a adoptat proiectul de lege ca prim for sesizat, iar votul decizional al Camerei Deputaţilor a fost dat pe 17 noiembrie.

Angajări pe bandă rulantă

Tot astăzi, șeful statului a semnat un decret extrem de important. Legea promulgată face posibilă angajări pe bandă rulantă. Totuși, există anumite condiții ce trebuie îndeplinite. Este vorba de legea potrivit căreia, pe durata stării de alertă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Legea vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2020 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III alin. (3) din OUG nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

OUG 100/2020 prevede prorogarea termenului de încetare a detaşărilor din sectorul privat de la data de 31 august 2020 la 31 martie 2021.

„Termenul privind încetarea detaşărilor prevăzut la art. III alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…) se prorogă până la data de 31 martie 2021”, prevede textul Ordonanţei.

Foto: INQUAM