Absolventă de politehnică, Ioana Filipescu a avut o traiectorie profesională neașteptată. Toată cariera ei a gravitat în jurul tranzacțiilor. „Am fost pe rând bancher de finanțări structurate, investment banker sau consultant de fuziuni și achiziții – întotdeauna având că focus proiecte sau tranzacții“, povestește ea. Nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge într-un asemenea domeniu – aceste meserii nu existau în momentul în care ea își făcea planuri de viitor. „Drumul meu a fost unul logic, dar nepremeditat, deoarece în tinerețea n-aș fi putut alege investment bankingul în mod voluntar. Retrospectiv, cred că meseria asta m-a găsit pe mine și nu eu pe ea“, explică Ioana Filipescu.

O carieră clădită cu multe riscuri

Imediat după facultate a aplicat și a fost acceptată la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Era foarte tânără și nu avea nicio pregătire economică sau financiară. Cu toate acestea, a fost selectată pentru că angajatorul nu avea de unde să găsească specialiști formați și căuta o persoană cu mintea deschisă și dorința de a învăța. De atunci, Ioana Filipescu a învățat mereu, iar astăzi domeniul de fuziuni și achiziții nu mai are nicio necunoscută pentru ea. Pentru asta a fost nevoie de muncă și de sacrificii. Un exemplu este admiterea din 1998 de la Ecole Naționale d’Administration, unde procesul de selecție a fost extrem de riguros. Deși avea un job sigur și un copil de doar un an, a decis să urmeze cursurile prestigioasei instituții. „M-am aruncat în decizia de a investi în mine, de a face ceva nu neapărat logic din punct de vedere al carierei, ci doar pentru că îmi doream“, explică Ioana Filipescu. Nu a regretat niciodată deciziile. De altfel, prestigiul de care se bucură acum pe piața consultanței dovedește că, de fiecare dată, alege bine. De exemplu, în vara anului 2016, firma de consultanță pe care o deținea, Filipescu Vișa, a fuzionat cu echipa de consultanță în fuziuni și achiziții a Deloitte România. Bineînțeles, Ioana Filipescu este cea care coordonează, din poziția de partener, noua structură.

Secretele succesului profesional

Deși a încheiat cu succes zeci de tranzacții de anvergură, Ioana Filipescu a învățat că în viață nu prea există garanții. „Viața nu este liniară, nu poate fi planificată în întregime și în detaliu. Important este să încerci, să ai curaj, să fii flexibil cu oportunitățile pe care ea ți le oferă. Nu cred în rețete și nici în formule de succes în viață. De asemenea, nu cred că în viață ne putem baza pe certitudini; dimpotrivă, consider că asumarea riscurilor, ieșirea din zona de confort pot conduce către reușite remarcabile“, punctează specialistul în tranzacții. Bineînțeles, nimic nu se poate face fără muncă și sacrificiu. Prin urmare, toată cariera Ioanei Filipescu a evoluat cu ajutorul unor ingredienteextrem de importante: dorința de a face lucrurile bine și capacitatea de investi timpul și energia necesare pentru a obține rezultate.

 

Micile plăceri ale vieţii

Cafeaua de dimineață este ritualul ce a devenit, odată cu trecerea anilor, o necesitate. Este momentul pe care-l am eu cu mine, în care-mi pun în ordine gândurile şi mă pregătesc pentru ziua ce urmează. Îmi place ca acest moment al dimineții să nu fie întrerupt, decât poate de animalele mele de companie, care se trezesc odată cu mine. Alt ritual la care țin foarte mult este sportul. Fac pilates de câte ori pot. Este un mod de relaxare și desprindere de la viață cotidiană și, totodată, un exercițiu fizic binevenit. La sfârşit de săptămână dedic cât de mult timp se poate cititului, călătoriilor scurte sau discuţiilor lungi cu prietenii mei.

Cred că echilibrul dintre viaţa personală şi carieră rezidă în eşalonarea şi menţinerea unor priorităţi, această conduită devenind – pe termen lung – un mod de viaţă. Nu pot spune că nu au existat momente în care am «negociat» atenţia, în care am «împrumutat» timp, dar pentru mine familia a fost întotdeauna prioritatea strategică absolută.