Exporturile Romaniei catre Austria au contabilizat 341,7 milioane USD in 2001, in vreme ce importurile s-au ridicat la 440,8 milioane USD. Soldul balantei comerciale a fost intodeauna negativ pentru Romania in ultimii cinci ani, diferenta dintre importurile si exporturile romanesti cifrandu-se in acesti ani la 60-120 milioane USD. Totusi, ritmul mediu de crestere al exporturilor Romaniei catre Austria pentru intervalul 1997-2001 l-a devansat cu aproximativ 8,5% pe cel al importurilor (19,35% fata de 10,95%). Tot in acest interval de timp, ritmul mediu de evolutie al schimburilor comerciale s-a cifrat la 14,11%, valoarea acestora crescand de la 481,6 milioane USD in 1997, la 782,5 milioane USD in 2001 (crestere de 62,48% per total).
Austria este al treilea mare investitor in economia romaneasca, dupa cum declara domnul Walter Friedl, consilier comercial in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti. Exista mai multe motive care explica acest apetit al austriecilor pentru Romania. Astfel, „in afara proximitatii dintre Romania si Austria, faptul ca tara noastra este a doua ca marime din spatiul Europei Centrale si de Est (daca exceptam statele din CSI) si ca dispune de forta de munca ieftina si educata sunt atuuri puternice pentru investitorii austrieci. In plus, Romania este o tara bogata in resurse naturale: combustibili, paduri, soluri de calitate etc.”, declara in continuare domnul Friedl. „Totusi, exista inca o multime de firme austriece care nu au descoperit Romania si de aceea suntem noi aici, pentru a le prezenta oportunitatile oferite de aceasta tara”, continua acesta.
La ora actuala, exista peste 2.300 de companii austriece care au investit in Romania, capitalul total subscris fiind de peste 700 milioane USD. Numarul romanilor angajati in companiile austriece care activeaza pe teritoriul Romaniei se ridica la peste 35.000 persoane.
Cei mai mari investitori austrieci in Romania sunt: compania petroliera OMV – detinatoare a 43 de benzinarii (vor fi 50 de benzinarii pana la sfarsitul anului) si a unui pachet de 25,1 % din actiunile Rompetrol, Brau Union – cu cele sapte fabrici de bere si o cota pe piata berii din Romania de 33,8%, Raiffeisen Zentralbank – actionarul majoritar la Raiffeisen Banca Agricola SA, Agrana – ce detine in Romania trei fabrici de bere si una de amidon.
La acestea trebuie sa adaugam si cea mai recenta investitie austriaca in Romania: o fabrica de prelucrare a lemnului apartinand companiei Schweighofer. Valoarea investitiei se ridica la un total de 70 mil. USD, locatia aleasa de firma austriaca fiind orasul Sebes. Fabrica este in constructie, urmand sa fie finalizata in 2003.
Industria textila si constructiile vor fi cele mai cautate domenii
Principalele domenii ce s-au dovedit a fi atractive pentru investitorii austrieci sunt: sectorul financiar-bancar (Bank Austria Creditanstalt – divizia pentru Europa Centrala si de Est a HVB, Raiffeisen Banca Agricola, Volksbank), cel al asigurarilor (Grazer Wechselseitige, Wiener StA