În pofida scăderii, 2011 rămâne al doilea an din istorie în termeni de investiţii în energiile regenerabile, în condiţiile în care sumele investite anul trecut în acest gen de proiecte au fost de cinci ori mai mari decât în 2004.

"Am avertizat la începutul anului trecut că, în 2012, investiţiile în energiile regenerabile vor scădea sub nivelul din 2011 însă zvonurile referitoare la moartea investiţiilor în energiile ecologice au fost cu mult exagerate", a declarat directorul BNEF, Michael Liebreich. "Cel mai frapant aspect al acestor cifre este că declinul nu a fost mai mare, având în vedere turbulenţele cu care s-a confruntat sectorul energiilor regenerabile în 2012, ca urmare a incertitudinilor privind politicile de sprijin, criza fiscală din Europa şi scăderea continuă a costurilor tehnologice", a adăugat Liebreich.

Pe regiuni, investiţiile în energiile regenerabile au scăzut cu 32% în SUA, până la 44,2 miliarde de dolari, cu 51% în Italia, cu 68% în Spania şi cu 44% în India. De cealaltă parte, investiţiile în energiile regenerabile au crescut cu 20% în China (cea mai mare piaţă din lume) până la 67,7 miliarde de dolari, şi cu 75% în Japonia până la 16,3 miliarde de dolari.

Cu excepţia investiţiilor în hidrocentrale mici, care au crescut cu 17% până la 7,6 miliarde de dolari, toate segmentele industriei energiilor regenerabile au înregistrat o scădere a investiţiilor.

Cea mai mare parte din finanţare a fost alocată proiectelor de energie solară, 142,5 miliarde de dolari (în scădere totuşi cu 9% comparativ cu 2011), urmate de proiectele de energie eoliană, 78,3 miliarde de dolari (în scădere cu 13% în ritm anual) şi proiectele din domeniul reţelelor inteligente, eficienţei energetice şi vehiculelor electrice, unde investiţiile cu scăzut cu 7% până la 18,8 miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres