Investiție de peste 200.000 de euro în Transilvania pentru locuințe destinate medicilor maghiari

Conform evzdetransilvania.ro, este vorba despre o investiție de 245.000 de euro pentru o construcție în județul Harghita, localitatea Borsec.

Amintim că președintele executiv al Fundației Studium Prospero este secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Levente Vass, fost deputat UDMR.

Imobilul respectiv a fost inaugurat recent

Totodată, sursa menționată punctează că Levente Vaas a informat că este un bun prilej pentru ca medicii să rămână în această comunitate. Ministerul Afacerilor Externe a precizat oficialilor Ungariei care sunt criteriile după care poate aloca bani pentru minoritatea maghiară din Transilvania.

Au făcut referire la Constituția României și la normele internaționale. Un stat nu poate încălca suveranitatea altei țări prin finanțări preferianțiale.

„Ministerul Afacerilor Externe a subliniat constant în dialogul cu partea ungară pe acest subiect că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat. Conform standardelor acceptate la nivel internațional, reflectate și în Raportul Comisiei de la Veneția privind tratamentul acordat de un stat minorității sale înrudite de pe teritoriul altui stat, adoptat cu ocazia celei de a 48-a reuniuni plenare a Comisiei de la Veneția”, au explicat oficialii MAE.

De asemenea, într-un alt proiect de finanțare a fermierilor maghiari din Transilvania, au fost suspendate cererile de finanțare până la stabilirea unui acord bilateral. Așadar, statul maghiar a derulat investitia prin Fundația Studium Prospero fără acordul Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa menționată a punctat și că Levente Vaas a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în martie 2021, potrivit ultimei declarații de avere. La rubrica venituri a completat, printre altele, bursa de studiu tot de la Budapesta pentru copil. Totuși, nu sunt menționate veniturile din calitatea de președinte executiv al fundației respective.

Sursă foto: Dreamstime