Nu numai baza materiala, impresionanta in comparatie cu cea disponibila in scolile de stat, dar si maniera de predare, sistemul de invatamant aplicat si deschiderea personalului fata de nevoile si performantele elevului ofera scolilor particulare un avantaj clar in educarea copilului.
Elevul va trebui sa stea in jur de opt ore la scoala, dar totul este gandit astfel incat sa nu-l oboseasca si sa-i ofere o cantitate cat mai mare de informatii. Mona Serbanescu, directoarea scolii „Anastasia Popescu – Mama Sica”, spune ca la aceasta scoala copii „incep cu programul de dimineata (intre 8 si 12), dupa care urmeaza distractia educativa, cum ar fi invatarea unei limbi straine prin muzica si jocuri, sau informatica, pictura. Dupa care, elevii au o pauza de o ora, in care mananca, se joaca afara si in cele din urma doua ore de teme (de la 15 la 17). Tot ce se face in intervalul 12-15 se gandeste astfel incat copilul sa nu fie stresat. Copilul trebuie sa prinda, sa invete fara sa sufere”.
Invatamantul alternativ este gratis daca face parte dintr-un program educational. Cel mai bun exemplu in acest sens este programul Step by Step. Puteti beneficia de un sistem de predare asemanator cu cel particular si de o baza materiala mai buna decat cea de la clasele traditionale, dar nu la nivelul scolilor particulare. Oricum, mentalitatea este aceeasi: prin joaca si prin apropierea de copil, acesta invata mai bine si mai mult.

Cum alegem scoala

Invatamantul alternativ poate fi riscant, in sensul ca exista institutii sau fundatii care practica acest sistem fara a avea nici o autorizatie. Este foarte important ca scoala primara aleasa sa aiba toate actele necesare, pentru ca, in caz contrar, continuarea studiilor la invatamantul de stat va fi aproape imposibila, nefiind recunoscuti anii de studiu.
In primul rand, inainte de a va decide asupra scolii particulare, puteti verifica la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), mai exact la Centrul National de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP – 01-310.42.13) daca scoala este acceptata si autorizata de minister. Daca mergeti direct la scoala, inainte de a discuta cu directorul acestei institutii, cereti autorizatia de incredere eliberata de MEC. Acesta este singurul act acceptat si recunoscut, singura dovada ca nu veti avea probleme cu integrarea copilului in sistemul de invatamant traditional. Exista si posibilitatea ca scoala respectiva sa fie in curs de autorizare, un proces care dureaza aproximativ doi ani.
Dupa ce v-ati convins ca functioneaza legal, puteti vizita scoala pentru a observa profesorii si dispozitia copiilor, baza materiala disponibila, spatiul de joaca, cel de luat masa. Sunt amanunte care va pot face cea mai buna recomandare.