Românii care se îndreaptă spre litoralul Mării Negre nu vor mai fi obligați să plătească taxa de pod de la Fetești de pe Autostrada Soarelui. Această măsură a fost implementată prin intermediul unui proiect de ordin inițiat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cu toate acestea, este important de menționat că această măsură privind suspendarea de la plata taxei de pod va fi valabilă până în ultima zi a verii, adică până la data de 31 august 2023.

Taxa se suspendă pe perioada verii

„În prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a Podului peste brațul Borcea și au fost instituite restricții de circulație pe A2 între Fetești și Cernavodă, fiind închis sensul de circulație Constanța – București, circulația vehiculelor desfășurându-se pe podul alăturat pe o singură banda pe sens, între km 147+015 și km 144+235.

În perioada estivală se estimează o creștere substanțială a numărului de vehicule pe Autostrada București – Constanța, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul București – Constanța la sfârșit de săptămână.

În aceste condiții, pentru evitarea aglomerărilor formate începând cu zona de instituire a restricției (pe fiecare sens de mers) și în vederea fluidizării traficului, prin prezentul proiect de ordin se propune suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă”, potrivit site-ului ministerului Transporturilor.

Explicațiile ministrului Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, explica recent motivul pentru care s-a luat această decizie.

„Din ce mi-au spus colegii de la CNAIR, un termen realist ca să fie toate lucrurile în regulă e 1 iunie. Eu sper să fie cât mai scurtă această perioadă, iar cei care au în lucru reabilitarea podului, vorbim de braţul Borcea, să termine cât mai repede.

Dar de unde a plecat această dorinţă? De la faptul că în această perioadă, atâta timp cât este în lucru podul, mi se pare un pic absurd să ceri taxe suplimentare pentru traversarea podului, mai ales într-o perioadă în care va trebui să şi aştepţi la cozi ca să plăteşti acea taxă.

De aici a plecat această intenţie, atâta timp cât vorbim de un pod în lucru, cred că abordarea anunţată de mine săptămâna trecută ar fi cea corectă, dar nu vreau să influenţez decizia Consiliului de Administraţie”, declara Grindeanu.