Guvernul a aprobat majorarea indemnizațiilor lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi majorarea indemnizaţiilor lunare pentru copiii şi adulţii cu handicap grav, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Majorarea aplicată din luna iunie va fi efectiv plătită în luna iulie, iar creşterea va fi de 10 puncte procentuale din Indicatorul Social de Referinţă.

Un număr de 389.000 de persoane vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe, dintre care 48.800 sunt copii. Mihai Constantin a menţionat că aceasta reprezintă a doua creştere din acest an a indemnizaţiilor lunare destinate persoanelor cu handicap grav, prima majorare fiind aplicată în luna ianuarie.

Mihai Constantin a mai menționat că aceasta reprezintă a doua creştere din acest an a indemnizaţiilor lunare destinate copiilor şi adulţilor cu handicap grav. Prima majorare a fost aplicată începând cu luna ianuarie a acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că pentru adultul cu handicap grav, indemnizaţia lunară va creşte de la 70% la 80% din indicatorul social de referinţă (ISR), ajungând în termeni nominali de la 463 de lei la 529 de lei. Acesta a mai precizat că în luna ianuarie, acesta era de 419 lei.

„Prin urmare, vorbim despre o majorare netă cu 110 lei în primele șase luni ale acestui an. Pentru copilul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 60% la 70% din ISR, respectiv, de la 397 lei la 463 lei, iar termenul de referință din ianuarie era de 359 lei. Vorbim, așadar, de o majorare netă în șase luni de zile cu 104 lei”, a mai spus Mihai Constantin.

Anunțul a fost făcut și de premierul Marcel Ciolacu

Acest anunț a fost făcut și de premierul Marcel Ciolacu, tot în cadrul ședinței de Guvern. Acesta a anunțat că Guvernul va majora indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav, începând cu plățile aferente lunii iunie. Aproximativ 390.000 de persoane vor fi beneficiare ale acestei măsuri.

El a evidențiat că aceasta reprezintă a doua creștere, urmând-o pe cea din începutul anului, și a subliniat necesitatea acesteia după ajustarea valorii indicatorului social de referință în luna martie.

Documentele necesare pentru acordarea indemnizației

Persoanele îndreptățite să primească această indemnizație trebuie să depună mai multe documente la Direcțiile de Asistență Socială. Cerințele documentelor sunt diferite pentru copii în comparație cu adulții.

Astfel, pentru copii, sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere pentru acordarea indemnizației lunare
  • Hotărâre cu privire la încadrarea copilului în gradul grav de handicap (original)
  • Acord pentru primirea indemnizației lunare de la D.G.A.S.P.C. (pe numele solicitantului) -conform art. 42 alin. 5 din Legea 448/2006, republicată (original)
  • Actul de identitate al reprezentantului legal (original )
  • Certificatul de naștere al copilului (original)
  • Extras de cont (pe numele solicitantului) – (BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, Raiffeisen, Unicredit Țiriac, Milenium, Banc Post) – (unde este cazul)
  • Declarația prin care reprezentantul legal al copilului își asumă obligația să anunțe la Direcția de Asistență Socială în termen de maximum 48 de ore orice modificare survenită

Mai multe puteți citi aici.