Premierul Ludovic Orban a explicat noile restricții care urmează să fie impuse de luni, 9 noiembrie. Potrivit șefului executivului, toți românii vor avea nevoie de declarația pe propria răspundere atunci când vor dori să circule pe drumurile publice după ora 22.

Totodată, premierul a mai precizat că magazinele urmează să fie închise la ora 21.00, însă farmaciile rămân deschise. Același lucru este valabil și în cazul benzinăriilor, care sunt esențiale.

Mai exact, potrivit premierului, va fi interzisă deplasarea românilor după ora 22.00, dacă nu au motiv bine întemeiat pentru care fac acest drum.

„Pe timpul nopții va fi permisă deplasarea doar pentru activități absolut necesare. Deplasarea la muncă, din motive medicale, deci numai acele deplasări care sunt necesare.

Magazinele vor fi închise vor fi închise la ora 21. Intervalul interzis de circulație va fi între orele 22, sau 23, până la 5 sau 6 dimineața.

Nu o să închidem toate magazinele. Farmaciile le lași deschise. Benzinăriile trebuie lăsate deschise. Sunt activități esențiale”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Se dau amenzi

În același timp, premierul a explicat că persoanele care vor fi surprinse circulând pe drumul public după ora 22.00, vor fi nevoite să dețină declarație pe propria răspundere care să ateste motivul pentru care ele circulă la ora respectivă.

Ludovic Orban a mai precizat că spre deosebire de starea de urgență, acum totul ar putea fi făcut online pentru a nu mai fi nevoie de hârtie. Premierul a vorbit de asemenea și despre persoanele care nu respectă regulile. Potrivit acestuia, ele vor fi sancționate cu amenzi, așa cum este normal.

„Va fi probabil o declarație pe proprie răspundere. Mă deplasez cu un scop dintre cele care sunt într-adevar cele pentru care se permite deplasarea.

Puțin ne-am mai îmbunătățit. E posibil să se accepte declarația pe format online, adică să arăți telefonul. Încercăm să vedem cum o reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie.

Vor fi amenzi pentru nerespectarea regulilor”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Întrebat dacă restricţiile anunţate vor fi aplicate pe tot teritoriul României, Orban a răspuns: „În toată ţara”.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea