Ciclul de viață al unei plante anuale este finalizat într-un an. Asta înseamnă că fiecare plantă Digitaria crește începând din primăvară și moare toamna, potrivit Reviewed.

Pericolul stă în semințe

Această buruiană nu produce flori sau fructe. În schimb, produce un număr enorm de semințe, care cad pe pământ și germinează primăvara, producând o nouă generație de Digitalia. Perioada de germinare este la sfârșitul primăverii, începutul verii.

Frunzele sale au un aspect lipicios și perișori deși la bază. O singură plantă de Digitaria sanguinalis poate produce între 1.500 și 6.000 de semințe.

Cum puteți scăpa de această buruiană

1. Prevenția, cel mai bun medicament

Menținerea unui gazon luxuriant și sănătos, cu speciile de plante pe care le doriți, este cea mai bună modalitate de a reduce creșterea și răspândirea  Digitariei. Tundeți cât mai frecvent iarba cu o mașină specială, dar lăsați-o suficient de înaltă, pentru că astfel privați semințele germinate de Digitalia să beneficieze de lumina de care au nevoie pentru a se răspândi. Udarea rară a gazonului este, de asemenea, de ajutor, pentru că această buruiană are nevoie de apă.

Utilizați un furtun de grădină sau un stropitor pentru gazon pentru a nu lăsa iarba să sufere. Nu în ultimul rând, fertilizați gazonul cu un îngrășământ pe bază de azot, cel puțin de de două ori pe an, toamna, când Digitaria a început să moară, pentru a menține gazonul sănătos pe timpul iernii și mai puternic în primăvară.

2. Săpați buruienile de la rădăcină 

Acesta este cel mai bun mod de a vă asigura că buruienile au fost complet îndepărtate. Dacă creșterea Digitariei în curte este mai limitată, puteți încerca să săpați buruiana de la rădăcini, folosind o lopată, pentru a o împiedica să împrăștie noi semințe.

3. Erbicidele nu au efect 

Erbicidele de pe piață nu ucid Digitaria. Deși pare ciudat, controlul buruienilor cu ajutorul erbicidelor, care ne scapă de păpădie, trifoi și multe alte buruieni cu frunze late, nu funcționează și în cazul Digitariei.

4. Reînsămânțați gazon!

Orice zonă neîngrijită din grădină reprezintă un teren fertil pentru Digitaria sau alte buruieni. Cel mai bun moment pentru reînsămânțarea gazonului este la sfârșitul verii sau începutul toamnei, când această buruiană se apropie de sfârșitul ciclului de viață. Dacă vreți să însămânțați gazon primăvara, este indicat să așteptați trei săptămâni, timp în care buruienile încep să se arate iar astfel le puteți îndepărta mult mai ușor, fără ca gazonul să fie afectat în vreun fel.

Se poate face acest lucru cu o unealtă special concepută pentru extragerea buruienilor din sol, cu un cuțit, prin smulgere sau prin folosirea unui erbicid. Răspândirea buruienilor se poate face prin vânt, apă, aruncarea semințelor în jurul plantei în urma crăpării fructelor, transportul produselor agricole, păsări, animale, organe proprii ale fructelor care contribuie la deplasarea lor.