Pentru românii care stau la casă e important să cunoască distanța minimă între construcțiile vecine și la ce distanță poți avea fereastra de vedere. Iată ce arată Codul Civil.

Limita legală dintre proprietăți este motiv constant de conflict și procese între vecini. Codul Civil conține însă reglementări neechivoce cu privire la deschiderile din zidul comun și distanța între curtea învecinată și fereastra de vedere.

Codul Civil are prevederi clare în privința ferestrelor sau deschiderilor în zidul comun. Acesta reglementează și distanța minimă pentru fereastra de vedere. Astfel, conform articolului 614, nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri

În următorul articol din Codul Civil este precizată limita legală dintre proprietăți. Conform alineatului 1 din articolul 615, „este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.”

Legiuitorul a stabilit și ca fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat nu sunt permise la o distanţă mai mică de un metru.

De asemenea, la alineatul 3 din articolul 615 se stipulează că distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea.

De asemenea, după caz, acesta se calculează pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

La ce distanță poate fi amplasată o fereastră?

Mai mulți români au comentat în mediul online prevederile din Codul Civil ce vizează fereastra pentru vedere pornind de la propriile experiențe cu vecinii.

„Oare ați ști să îmi spuneți ce plângeri sau măsuri pot lua și la cine să apelez în cazul în care vecinul este un constructor care face o casă înaltă de 12 metri (ca un bloc, e cea mai mare casă din tot cartierul – a spus că s-a modificat PUG și PUZ între timp), dar ce mă deranjează este că toate geamurile și balcoanele și terasa sunt orientate exact spre curtea mea!

Am vrut proprietate privată și intimitate, iar acum curtea mea este supravegheată nonstop, este deja comună! Nu există o lege care să mă ajute? Cumva? Dar o lege referitoare la faptul că mi-a luat panorama și soarele?”, a scris un proprietar de casă pe un forum specializat.

„Conform articolului 616 din noul Cod Civil, vecinul poate să amplaseze o fereastră de lumină și aerisire chiar și sub limita de 200 centimetri de limita de proprietate. Condiția este ca această fereastră să fie construită încât să nu se vadă la dumneavoastră în curte. Un exemplu ar fi o fereastră din cuburi de sticlă mată. Sau geam termopan mat, cu deschidere strict oscilo-rabatantă.

Sunt artificii pe care le poate face și sunt precedente judecătorești care îi dau câștig de cauză. Cum dumneavoastră aveți drept la intimitate, la fel și dânsul are dreptul la lumină și ventilare naturală în propria baie, respectându-se prevederile legale”, a punctat bărbatul.