A trecut un an de când virusul necruțător, care a făcut foarte multe victime la nivel mondial, a fost descoperit în Wuhan. Din dorința de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat la finalul anului 2019, OMS a anunțat că va trimite o echipă de experți, în prima săptămână din luna ianuarie, pentru a investiga originile pandemiei de coronavirus.

În acest context, doi experți trimiși de către OMS în China, erau deja pe drum spre Wuhan când au aflat că oficialii chinezi nu le-au aprobat intrarea în țară, deși aranjamentele necesare fuseseră convenite în prealabil în comun cu China.

După aflarea acestei informații, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de la Geneva, că este dezamăgit de decizia chinezilor, completând că a fost în contact cu înalți oficiali chinezi și că a precizat că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională.

În plus, șeful OMS a mai spus că organizația pe care o conduce este dornică să înceapă misiunea cât mai curând posibil, subliniind că i s-au dat asigurări că Beijingul accelerează procedura internă.

Probleme cu vizele

Dr. Michael Ryan, director executiv în OMS, a declarat că a existat o problemă cu vizele, iar un membru al echipei s-a întors deja acasă, în timp ce celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță.

Oficialii OMS negociază de mult timp cu Beijingul pentru a permite unei echipe de oameni de știință accesul la site-uri cheie pentru a investiga originea virusului – detectat pentru prima dată în Wuhan în decembrie 2019.

Doctorul Michael Ryan a declarat că echipa speră că este “doar o problemă logistică și birocratică” care poate fi rezolvată cu “bună credință în următoarele ore”.

Trebuie menționat că luni, 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat că țara va primi echipa OMS.