Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat sâmbătă, că autoritățile din Cehia au interzis intrarea pe teritoriul țării a turiștilor. Astfel, sunt interzise călătoriile neesențiale pentru cetățenii străini. Potrivit MAE, noile condiții intră în vigoare începând cu data de 30 ianuarie, până la 14 februarie.

Începând de sâmbătă, sunt interzise toate călătoriile neesenţiale în Republica Cehă pentru cetăţenii străini, independent de clasificarea statelor de provenienţă în funcţie de nivelul de risc de infecţie (roşu, portocaliu, verde), precizează MAE.

Prin excepţie, cetăţenii străini (inclusiv cetăţenii români) pot intra în continuare pe teritoriul Republicii Cehe pentru motive întemeiate: întoarcerea la reşedinţă, relaţii de muncă, studii, raţiuni familiale. Astfel, sunt excluse călătoriile în scop turistic. Pentru aplicarea măsurilor s-au instituit controale ale Poliţiei, prin sondaj, la punctele de frontieră, inclusiv cu Slovacia. Aşadar, cetăţenii români pot călători în Republica Cehă doar în condiţiile prezentate anterior.

Care sunt condițiile de intrare în Cehia potrivit MAE

Totodată, MAE reaminteşte că persoanele care sosesc în Republica Cehă, inclusiv din România, trebuie să completeze în prealabil Formularul de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) şi să prezinte la intrarea în Republica Cehă rezultatul negativ al testului molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 ore. Testul poate fi realizat şi în Republica Cehă, în termen de maximum 5 zile de la sosire, însă, până la anunţarea rezultatului testării, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

Sunt exceptate de la obligaţia de a completa Formularul de Localizare şi de a prezenta testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 persoanele care călătoresc în Republica Cehă, inclusiv din România, pentru cel mult 24 ore, inclusiv în scop de tranzit.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 00420 607 078501.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51905 şi praga.mae.ro.